„N-o să vă spun totul niciodată. Există aşa o noţiune ca secret de stat. Era vorba despre relaţiile Moldovei cu Rusia şi cu Uniunea Europeană. Au fost nişte probleme în ţară. Am avut discuţii şi cu Putin, şi cu demnitari din RM, şi cu Angela Merkel”, a declarat preşedintele Kârgâzstanului.

Când spune demnitari însă, Atambaev minte, deoarece acesta nu s-a întâlnit nici cu preşedintele Nicolae Timofti, nici cu alţi înalţi oficiali, ci doar cu oligarhul Vladimir Plahotniuc, care nu deţine şi nu deţinea nici atunci vreo funcţie de stat.

Mai mult, preşedintele Kârgâzstanului dă de înţeles că alegerea socialistului Igor Dodon în funcţia de preşedinte al RM este rezultatul discuţiilor din acea perioadă, adică inclusiv cu Plahotniuc.

„S-a discutat despre faptul că nu se poate să fie sucite mâinile Moldovei, aşa cum s-a întâmplat în Ucraina. În caz contrar, ar fi putut avea loc o „explozie”. În Moldova a fost ales un nou preşedinte şi situaţia este stabilă. Într-o măsură oarecare este şi meritul nostru. Nu căutaţi peste tot murdărie”, a mai spus Almazbek Atambaev, în cadrul conferinţei de presă.

Amintim că vizita-fulger a preşedintelui Kârgâzstanului la Chişinău a avut loc pe 15 martie 2015, când Atambaev s-a întâlnit în secret cu prim-vicepreşedintele PD, Vladimir Plahotniuc, deputat în acea perioadă, cu o zi înainte de întâlnirea sa cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

Atambaev a fost adus la Chişinău cu un avion al companiei Nobil Air, a lui Plahotniuc, şi a fost primit ca oricare alt şef de stat în sala oficială de la Aeroportul Internaţional Chişinău, punându-i-se ulterior la dispoziţie escorta prezidenţială. În ciuda acestui fapt, preşedintele Kârgâzstanului nu s-a întâlnit cu omologul său moldovean, ci cu cel mai controversat personaj al ţării.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Nicolae Timofti din acea perioadă, Vlad Ţurcanu, declarase atunci: „Nu s-a întâlnit cu domnul Timofti. Perioada de aflare în Republica Moldova a fost una scurtă, astfel încât nu a fost timpul necesar pentru o întâlnire între cei doi preşedinţi. Dl. Atambaev a avut o escală prin Moldova. Noi am dialogat cu colegii din Kârgâzstan dar, până la urmă, nu s-a ajuns la o întâlnire între cei doi preşedinţi. În Chişinău s-a aflat între o oră şi jumătate şi două”.

Chiar dacă au circulat mai multe versiuni legate de scopul întrevederii, una dintre acestea a fost că Atambaev ar fi preluat un mesaj pentru Putin, nici PD, nici prim-vicepreşedintele acestui partid nu au catadicsit să dezvăluie opiniei publice scopul întrevederii. De menţionat că, imediat după întâlnirea cu Plahotniuc, preşedintele kârgâz a plecat la Sankt Petersburg cu acelaşi avion Nobil Air, unde s-a întâlnit cu preşedintele Rusiei.

 Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.