„Se întâmplă după şapte ani dedicaţi şi dând suflet unei instituţii moarte în 2009 şi incomode pentru mulţi până în 2016. Ei au decis să înceapă „reformele” - şi au început cu cei care sunt incomozi sistemului oligarhic-politic-mafiot. Ei vor să distrugă o instituţie pe care comuniştii au ţinut-o fictiv doar pe hârtie în perioada 2006-2009 şi acum când această instituţie a reuşit să-şi spună cuvântul din 9 noiembrie 2009, producând o reformă cu adevărat, mecanismul de protejare, conservare-restaurare şi punere în valoare a patrimoniului cultural să funcţioneze”, a declarat Ion Ştefăniţă.

Directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor a făcut şi unele dezvăluiri despre cum în timpul activităţii sale s-a încercat coruperea sa şi a primit indicaţii ilegale de la Ministerul Economiei.

„Cum a început lucrul meu în sistem, imediat ce am venit în funcţie (noiembrie 2009), domnul ministru mă cheamă: „Dle Ştefăniţă, retrage dosarul Eminescu 50 din Procuratură, că trag cu ruşinea în faţa preşedintelui de onoare al partidului... Peste câteva zile: „Domnule Ştefăniţă, aveţi nevoie de un apartament (gratuit) pe strada Florica Niţă 7? Nu am fost o plastilină a sistemului, am refuzat să îndeplinesc indicaţii ilegale ale ministrului, am refuzat să primesc caşcavalul otrăvit. Venind la AIRM, mi-am fixat scopuri, care în timp au devenit realităţi frumoase, optimiste, mecanismul pe domeniu a început să funcţioneze”, a adăugat Ion Ştefăniţă.

Ministerul Economiei nu a comentat deocamdată aceste acuzaţii.

Precizăm că Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor s-a opus inclusiv privatizării de către compania FinPar Invest, care administrează afacerile imobiliare ale oligarhului Vladimir Plahotniuc, a terenului aferent clădirii fostei cafenele „Guguţă” din Grădina Publică Ştefan cel Mare.

Aici prim-vicepreşedintele PD vrea să construiască un complex hotelier de cinci stele, cu 13 etaje. Reprezentanţii Agenţiei au declarat că nu pot admite ca o zonă protejată de stat să fie distrusă.

 Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.