În faţa deputaţilor din Comisia Economie, Buget şi Finanţe a venit viceministrul Justiţiei Nicolae Eşanu. Prezentarea acestuia a generat întrebări.

Polemica s-a oprit aici, iar legislatorii au trecut repede la vot.

Acum nouă luni, Parlamentul a adoptat în lectură finală proiectul legii cu privire la Procuratură. Documentul prevede că şeful instituţiei va avea un mandat de şapte ani, în loc de cinci, cât este în prezent.

Totodată, acesta nu va mai fi numit de Parlament, ci de către şeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. Preşedintele Republicii Moldova va putea respinge o singură dată candidatura, dar dacă două treimi din numărul membrilor Consiliului Superior al Procurorilor vor propune repetat acelaşi candidat, şeful statului va fi obligat să-l numească.

Modificarea intră în contradicţie cu prevederile Constituţiei, în care este indicat faptul că această competenţă îi revine Parlamentului. Astfel, se impune modificarea legii supreme, iar pentru asta sunt necesare cel puţin 68 de voturi în Parlament. În cursa pentru şefia Procuraturii Generale s-au înscris şase candidaţi - Ruslan Caşu, Iurii Garaba, Eduard Harunjen, Viorel Morari, Igor Popa şi Igor Serbinov.