„Un studiu de caz pentru tinerii antreprenori – bani mulţi din nimic. Cea mai frecventă întrebare, pe care mi-o adresează tinerii în programul de mentorat, e cum se fac bani mulţi şi rapid. Răspunsul meu îi descurajează, pentru că e vorba de răbdare, muncă şi un pic de noroc. Se pare însă că pământul este totuşi „pătrat”! Iar succesul pentru unii e un noroc chior”, scrie Ion Sturza.

Mai departe, fostul premier explică schema, pe înţelesul tuturor. „Cumperi la „privatizare”, cu ajutorul unui „drujban” cu fes roşu, un hotel cu cinci milioane de EURO împrumutaţi. La scurt timp, îţi dai seama că ai primit o ţeapă. Ca să-l faci să „producă” ceva, trebuie să mai investeşti cam pe atâta, dar şi să aştepţi recuperarea vreo... 20 de ani. Şi nu e „felul” tău de a face „afaceri”. Încerci să scapi de el. Îl pui în piaţa imobiliară cu şapte milioane, în speranţa de a scoate măcar şase. Dar bingo! Vine un „disperat” şi îţi oferă 14,3 milioane de euro. Câştigi o sumă de 4,4 ori mai mare faţă de cea investită. În opt ani. Mulţi ar pupa mâna şi pentru o sumă de cinci ori mai mică. Cică, disperatul cu pricina n-are unde munci, dormi şi se distra. Este gata să mai bage încă pe atât (căci ce este azi trebuie demolat)”, afirmă Ion Sturza.

Fostul premier mai atenţionează că, la atâţia bani, „disperatul” ar putea construi un sediu nou, în loc să cumpere unul vechi. „Atenţie! Cu aceşti bani se pot construi de la zero 25 de mii de metri pătraţi de oficii în care pui tot mapamondul de pe Bâc!!! Sau, dacă ai 14 milioane de „aruncat” , îi „arunci” într-un edificiu nou de 15 etaje cu amprenta de 1000 de metri pătraţi la bază. Găzduieşti luxos 1500 (!) de băştinaşi, deşi tu nu ai avea mai mult de 200-300. Aşa se fac afacerile în Moldova pe timp de noapte... Dar, atenţie! Nu încercaţi să repetaţi! Norocul nu e „chior” chiar pentru toţi. P.S. Cifrele sunt relative şi nu reflectă un caz real”, a adăugat ex-premierul Sturza.

Precizăm că Moldova Agroindbank (MAIB) a anunţat că va cumpăra hotelul „Codru” din Chişinău, pentru a-şi face acolo Oficiul Central, invocând motivul că „actualul sediu şi-a valorificat pe deplin capacitatea”. De menţionat că terenul şi imobilele ce fac parte din complexul hotelier sunt deţinute de compania Finpar Invest, companie controlată de oligarhul Vlad Plahotniuc. Decizia MAIB a fost calificată drept una extrem de dubioasă şi drept „o nouă tâlhărie marca Plahotniuc”.

Amintim că în 2014, Jurnal TV a intrat în posesia contractului de vânzare-cumpărare a hotelului „Codru”. Documentul demonstrează că cel care a privatizat proprietatea statului pe bani mărunţi a fost controversatul om de afaceri Vladimir Plahotniuc, prim-vicepreşedinte al Partidului Democrat. Acesta a achiziţionat imobilul cu 50 de milioane de lei, iar ulterior Curtea de Conturi a stabilit că statul a fost prejudiciat în urma acelei tranzacţii cu peste 160 de milioane. 

Contractul de achiziţionare a hotelului „Codru” a fost încheiat pe 24 decembrie 2008 între Agenţia Proprietăţii Publice şi firma „Daranian Holdings Limited” din Cipru, al cărui reprezentant în Republica Moldova era, la data semnării contractului, Cristina Bălan. Aceeaşi persoană administrează mai multe afaceri ale oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Hotelul „Codru” era deţinut de firma „Codru Hospitality Ltd”, al cărui fondator unic, care deţinea o cotă de 100%, este OTIV Prime Hospitality B.V. Presa a scris în nenumărate rânduri că Holdingul OTIV aparţine lui Plahotniuc, iar denumirea vine de la iniţialele numelor membrilor familiei sale: Oxana, Timofei, Inochentie şi Vladimir. Aceeaşi companie este şi fondatorul altor două afaceri ale oligarhului - hotelul „Nobil” şi clubul de noapte „Drive”. 

În 2008, când a fost privatizat hotelul „Codru”, ministru al Economiei era Igor Dodon. Acesta afirmă că s-a împotrivit înstrăinării proprietăţii statului, deşi susţine că nu cunoaşte pe mâna cui a ajuns edificiul.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.