„Am luat act cu multă îngrijorare de rezultatele alegerilor prezidenţiale desfăşurate în două tururi de scrutin. Este de menţionat că actuala campanie a fost însoţită de o serie de nereguli extrem de grave, lăsate neobservate în mod deliberat de instituţiile de resort ale statului şi care au influenţat direct corectitudinea şi rezultatele scrutinului”, se spune într-un comunicat de presă.

PLR enumeră şi o serie de nereguli care nu permit recunoaşterea acestor alegeri ca fiind libere şi corecte:

  • Lipsa de reacţie a organelor de drept ale Republicii Moldova la investigaţiile date publicităţii care au vizat finanţarea din exterior (ilegală) pe căi obscure a unui candidat electoral şi ignorarea prevederilor Codului Electoral al Republicii Moldova, Articolul 38, (1), (3);
  • Lipsa de reacţie în cazul implicării brutale în campanie în favoarea unui candidat a bisericii ortodoxe ruse;
  • Lipsa de reacţie a organelor de drept la angajarea prin corupere, constrângere ori şantaj în procesul de votare din localităţile din jurisdicţie a unor loturi mari de votanţi transportaţi din zona necontrolată juridic din stânga Nistrului;
  • Carenţele grave în organizarea scrutinului în străinătate şi obstrucţionarea dreptului la vot a multor mii de concetăţeni din diaspora.
„Prezenţa acestor nereguli, cât şi a multor altor abuzuri şi inacţiuni a unor instituţii ale statului fac imposibilă recunoaşterea alegerilor ca fiind libere şi corecte. Efortul coordonat al partidelor de la guvernare de a-l aduce la Preşedinţie pe reprezentantul Partidului Socialist „de opoziţie”, liderul coloanei a cincea a Moscovei şi contestatorul principal al integrării europene a Republicii Moldova, Igor Dodon, este un act dă trădare a cursului european legiferat oficial al statului. În acelaşi timp, mobilizarea cvasi-generală, administrativă, mediatică şi politică a PD, PL şi a altor partide din arcul guvernamental împotriva candidatului comun pro-european Maia Sandu, descoperă caracterul reacţionar, din ce în ce mai anti-european şi anti-democratic, al puterii de la Chişinău”, se mai spune în declaraţie.

Totodată, Partidul Liberal Reformator declară că susţine acţiunile protestatare şi că „se va implica, de rând cu toate forţele politice antioligarhice proeuropene din RM, în lupta de eliberare a statului din captivitatea oligarhică şi de restabilire a statului de drept în conformitate cu obligaţiile ce decurg din agenda Acordului de Asociere a RM la UE”.