Deputatul european, care la alegerile prezidenţiale din RM a fost membru în echipa de observatori a Parlamentului European, a menţionat că moldovenii au avut de ales între un politician care a fost creat de sistem şi un om politic nou, corect şi cinstit. 

„Votul cetăţenilor Republicii Moldova a fost, în principal, ghidat de dorinţa oamenilor să combatem, în sfârşit, corupţia, într-un mod hotărât, să facem justiţia să funcţioneze, să terminăm cu oligarhia, fiindcă mai multă corupţie înseamnă mai multă sărăcie pentru oameni, cu cât oligarhii au mai mult în propriile buzunare, cu atât rămâne mai puţin pentru oameni să pună pe masă copiilor în fiecare dimineaţă. Şi oamenii cred că au votat pentru o altă clasă politică. Aceasta a ghidat oamenii, în special publicul urban, oamenii tineri”, a declarat Siegfried Mureşan la Europa Liberă.

„Realitatea însă este că oamenii au avut de ales între un politician care a fost creat de sistem şi un om politic nou, corect, cinstit. Şi e clar că cine vine din sistem nu poate schimba sistemul, nu vrea altceva şi nici nu poate să îl schimbe. Oamenii cred că îşi doresc o altă clasă politică. Şi mulţi au votat singurul candidat care putea să le aducă acest lucru. Dar iată realitatea este că unii oameni cred că le poate fi mai bine cu un om politic care vine din trecut. Or, e clar că nu poţi aştepta rezultate diferite, făcând lucrurile la fel cum le-ai făcut şi până acum”, a adăugat europarlamentarul.

Referindu-se la candidatul forţelor antioligarhice, Siegfried Mureşan afirmă că scorul Maiei Sandu este unul remarcabil în condiţiile în care ceilalţi candidaţi au cheltuit milioane de lei pentru campania electorală.

„Maia Sandu este câştigătoare de două ori. În primul rând, a obţinut un scor cu totul remarcabil în primul tur al alegerilor prezidenţiale – 38%. În condiţiile în care campania celorlalţi candidaţi a fost atât de vizibilă şi clar finanţată mult mai puternic decât a ei şi a obţinut un scor excelent. Şi a câştigat şi în al doilea tur foarte mult faţă de primul tur. Maia Sandu a câştigat mai multe voturi între primul tur şi cel de al doilea tur. Deci, Maia Sandu nu este în niciun fel perdantă. S-a văzut clar, este un om politic curajos, este un politician care a pariat pe oamenii cinstiţi şi a arătat că se poate ajunge foarte departe. Este, fără niciun semn de întrebare, un politician de mare viitor”, a mai spus deputatul UE.