Într-un comunicat de presă instituţia anunţă că pentru turul II al alegerilor prezidenţiale au fost transmise 288 850 de buletine către cele 100 de secţii de peste hotare, cu 6,4% mai multe decât în turul I. 

Conform datelor preliminare ale Comisiei Electorale Centrale, 153 135 de buletine de vot nu au fost utilizate, ceea ce reprezintă circa 53%.

„Procedurile celui de al doilea tur de scrutin în ziua alegerilor au fost desfăşurate, în mare măsură, într-un mod calm şi bine ordonat. Totodată, la secţiile unde a fost constatată o prezenţă mai mare la vot decât limitele legale ale capacităţilor secţiilor de votare, a fost asigurată ordinea publică, dar şi au fost comunicate procedurile legale privind modul de depunere a contestaţiilor. Conform Codului Electoral, contestaţiile sunt examinate de către organele electorale respectându-se ierarhia acestora”, se spune în comunicatul Ministerului de Externe. 

Instituţia face precizări şi în legătură cu pierderea buletinelor de vot destinate unei secţii de votare din Lisabona.

„Din motive tehnice nu s-a reuşit livrarea la timp a valizei diplomatice. Astfel, pentru a nu pune în pericol buna desfăşurare a scrutinului, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a solicitat Comisiei Electorale Centrale, printr-un demers, tipărirea unui nou tiraj”, spune Ministerul de Externe. În acest sens, a fost demarată o anchetă de serviciu.

Mai multe secţii de votare din oraşele europene au rămas ieri fără buletine de vot. Astfel, moldovenii care au aşteptat ore în şir la cozi kilometrice s-au pomenit că au pierdut timpul degeaba. Aşa s-a întâmplat la Londra, Bologna, Dublin, Barcelona, Bucureşti. Concetăţenii noştri au depus sute de contestaţii într-o singură oră.

Chiar înainte de închiderea secţiilor de votare, mai mulţi activişti civici au protestat aseară în faţa CEC, după ce sute de conaţionali din diasporă nu au putut să-şi exercite dreptul constituţional de a vota, din cauza numărului limitat de buletine. Oamenii au cerut demisia necondiţionată a ministrului de Externe, Andrei Galbur, şi a preşedintei Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.