„Dacă cineva e atât de naiv şi crede că gruparea care controlează astăzi puterea la Chişinău îşi doreşte cu adevărat reforme – e problema lui. La crearea actualului sistem nociv, cu rezistenţă patologică la reforme, s-a lucrat din greu ani de zile, iar acum această „găinuşă de aur” produce bani pentru gruparea care a crescut-o. Acceptarea reformelor ar însemna să renunţe de bună voie la a mai controla fluxurile financiare. Vă imaginaţi una ca asta? E ridicol să mizezi pe faptul că o „elită” politică dubioasă şi şantajabilă va implementa mâine nişte reforme care le-ar pune în pericol libertatea şi averile exponenţilor acestei „elite” putrede”, a declarat Mariana Durleşteanu, într-un interviu pentru Deutsche Welle.

În opinia fostei ministre, la alegerile din 30 octombrie va avea loc „un vot al disperării”. „Cetăţenii sunt hrăniţi până la intoxicare cu dezgustătoarea „stabilitate”, îndrăgită de UE şi Washington, care se fac a nu vedea starea de captivitate a statului Republica Moldova. Nu cred că după dezamăgirile din ultima vreme, după răsunătoarele scandaluri de corupţie, cetăţenii vor mai vota geopolitic sau doctrine politice. Pe fondul dezamăgirii şi sărăciei, cred că va câştiga cel care va reuşi aproape imposibila performanţă de a le reda oamenilor o minimă speranţă în ziua de mâine”, a menţionat Mariana Durleşteanu.

Totodată, ex-ministra de la Finanţe mai crede că alegerile din RM nu reprezintă un interes pentru partenerii externi şi că Moldova a ratat şansa de a rămâne la loc vizibil pe agenda UE. „Pentru că a dezamăgit, pentru că s-a furat miliardul, pentru că politicienii au trişat”, spune fostul manager în cadrul BERD.

„Acum, Moldova prezintă foarte puţin interes din punct de vedere strategic şi nu prezintă deloc interes investiţional, deoarece instituţiile statului sunt slabe, la mâna unui dubios. Investitorii nu vin într-o ţară în care justiţia se face la telefon, pentru că riscă să rămână fără afaceri. După furtul miliardului suntem „ciuma Europei”. Va fi foarte greu să „spălăm” ţara după acest jaf care ne-a făcut celebri, iar după ce miliardul a fost pus pe spatele amărâţilor, va fi şi mai greu să redăm o speranţă oamenilor, pentru că sărăcia va deveni pentru ei o problemă din ce în ce mai stresantă”, a mai spus fostul senior banker la BERD.

Cât despre „marea curăţenie” pe care o mimează PD, Mariana Durleşteanu spune că este aberaţie pură. „Cum să dea el dezlegare pentru „marea curăţenie”? Cred că a venit momentul când mediul de afaceri, miniştrii, politicienii, etc. ar trebui să refuze să se mai lase hărţuiţi de o persoană care se pretinde a fi „omul cu hăţurile” şi subjugă cetăţenii acestei ţări. El se crede „geniul politic” al Moldovei care ştie inclusiv cine va câştiga alegerile”, a punctat Durleşteanu.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.