„Cea mai gravă situaţie se atestă la Orhei, unde mai multe persoane se află în apropierea secţiilor de votare şi îndeamnă cetăţenii să nu participe la vot. Indivizii spun oamenilor că le vor ridica cardurile de reducere la nişte magazine, iar persoanele în etate, care se prezintă, sunt notate ca să fie pusă presiune asupra acestora”, a raportat şeful misiunii de observare, Pavel Postică.

În ceea ce priveşte afişajul electoral în raza de 100 de metri, în 4% dintre secţiile de votare acesta există. Asemenea încălcări au fost înregistrate la Bălţi, Cahul, Călăraşi, Ialoveni, Nisporeni, Cimişlia, dar şi în capitală.

Doar 64% din secţii sunt dotate corespunzător pentru a asigura accesibilitatea persoanelor cu dizabilităţi locomotorii. În ceea ce priveşte dotarea cu echipament pentru persoanele cu deficienţe de vedere, 33% dintre secţii nu sunt echipate corespunzător.

Totodată, şeful misiunii de observare afirmă că unele secţii de votare s-au deschis cu întârziere, iar secţia de vot de la Odesa a fost deschisă abia la ora 7:40, întrucât nu erau prezenţi la timp reprezentanţii CEC.

Unii observatori Promo-LEX sau din partea unor concurenţi electorali au avut impedimente la accesul în secţiile de votare – fie că li s-a cerut documente suplimentare, fie că li s-a permis accesul abia după deschiderea secţiilor. Astfel de cazuri au fost semnalate în Străşeni, Orhei, Anenii-Noi, în câteva secţii din Chişinău şi în secţia din Sankt-Petersburg.

De asemenea, la Secţia de votare 114 din sectorul Centru al capitalei, alegătorilor li se oferă buletine de vot în care, în locul lui Marian Lupu, ştampila „Retras” este aplicată în dreptul lui Mihai Ghimpu.

În Chişinău, un alegător a constatat înregistrarea a 2 persoane străine pe adresa personală de domiciliu în listele electorale.

Misiunea de observare Promo-LEX cuprinde 42 de observatori pe termen lung, care vor monitoriza procesul electoral în toate circumscripţiile electorale din Republica Moldova în perioada 31 august – 30 noiembrie 2016. Misiunea de observare Promo-LEX va realiza Numărarea în Paralel a Voturilor în toate secţiile de votare. Misiunea va observa alegerile şi în 47 de Secţii de Votare deschise peste hotare. Observatorii implicaţi în procesul de monitorizare semnează Codul de Conduită a observatorului naţional independent Promo-LEX, obligându-se să acţioneze operativ, cu bună-credinţă şi în mod non-partizan. Activitatea tuturor observatorilor este coordonată de o echipă centrală formată din 37 de persoane.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.