„O zi din viaţa lui Vladimir Plahotniuc”, cum a fost numită emisiunea, a fost realizată de o impunătoare echipă în frunte cu jurnalistul român Cristian Tabără.

Obsedat de muncă

Pe lângă viaţa de lux, autorii au încercat să arate imaginea unui om obsedat de muncă, care nu are timp pentru mese şi concedii. 

„- Eu în concediu .. pot să plec pentru o zi la mare după care revin la lucru, fiindcă concediul pentru mine este o pierdere de timp”, susţine Plahotniuc. Totodată emisiunea a arătat că el este aproape venerat de toţi cei din jur. 

„Are toate calităţile unui om de succes, este un lider desăvârşit!”, îl descrie Andrei Crigan, directorul asociaţiei oamenilor de afaceri fondate de Plahotniuc. 

Din emisiune însă nu este clar însă din unde provine averea şi influenţa lui Vladimir Plahotniuc. 

Clanul Plahotniuc 

în acelaşi timp un studiu realizat de Centrul pentru Studii Est-Europene din Polonia (OSW relevă că aceasta s-ar baza pe doi piloni: Clanul şi puterea financiară. 

„Clanul Plahotniuc este format din două cercuri: unul interior şi altul exterior. Primul este un grup persoane de încredere şi membri ai familiei, care constituie nucleul (în această categorie fiind inclus în mod expres preşedintele Parlamentului Andrian Candu şi premierul Pavel Filip). Celălalt cerc, care este mult mai larg, este format din oameni care cooperează cu Plahotniuc în virtutea unui interes propriu. Cu toate acestea, Plahotniuc nu are încredere deplină în acest grup, iar componenţa lui se poate schimba”, susţin specialiştii de la Centrul pentru Studii Est-Europene din Polonia. 

Active de 2,0-2,5 miliarde de dolari

Al doilea pilon este puterea financiară şi în afaceri, afirmă experţii din Polonia. 

„Se estimează că Plahotniuc ar dispune de active în valoare de 2-2,5 miliarde dolari,ceea ce reprezintă aproape o treime din PIB-ul ţării. Capacităţile sale financiare sunt consolidate suplimentar prin controlul său real, a numeroase companii de stat, iar după eliminarea condamnarea lui Filat şi a fluxurilor financiare ale ţării. 

„Decalajul dintre potenţialul financiar al lui Plahotniuc şi toţi ceilalţi importanţi actori politici şi de afaceri majore este atât de mare încât, chiar acţionând împreună, ei nu ar putea să se compare cu el”, se constată în studiul Centrului pentru Studii Est-Europene din Polonia. 

De notat că o estimare a averii lui Plahotniuc în stilul Forbes nu a fost însă efectuată niciodată.