În articol se menţionează că rezultatele alegerilor ar putea avea consecinţe care vor fi resimţite şi peste hotarele Moldovei. Astfel, dacă Igor Dodon va câştiga acest scrutin, integrarea europeană a RM va deveni un vis, mai scrie Stratfor.

„Nu se ştie ce influenţă va avea candidatul câştigător după preluarea mandatului. În prezent, preşedintele RM are mai puţină putere decât prim-ministrul, dar un mandat obţinut în urma unui vot direct ar putea oferi preşedintelui posibilitatea de a fi mai liber în luarea deciziilor şi de a vesti schimbări substanţiale cât priveşte politicile interne şi externe ale statului”, se mai arată în articol.

Totodată, agenţia Stratfor mai vorbeşte despre situaţia politică din RM în ultimii ani. „Din 2009, Moldova a fost condusă de coaliţii prooccidentale, care au devenit tot mai slabe. Certurile interne şi guvernarea ineficientă a condus la decepţionarea în partidele prooccidentale şi la o creştere bruscă a sprijinului pentru vectorul prorus”, se mai spune în articol.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.