Siegfried Mureşan, deputat român din grupul Partidului Popular European în Parlamentul Uniunii Europene, într-un interviu, susţine că la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie, în contextul relaţiei UE-Moldova, pentru Parlamentul European este esenţial, în primul rând, să fie alegeri libere, corecte şi organizate conform tuturor standardelor stabilite în materie de alegeri.

În acest context, pentru a se asigura că acest lucru se va întâmpla, Parlamentul European va trimite o misiune internaţională de observare a alegerilor în Moldova, formată din şapte europarlamentari.

„Vom fi în Republica Moldova de vineri, 28 octombrie, până luni, 31 octombrie. Vom monitoriza atunci ca alegerile să se desfăşoare în cele mai bune condiţii şi vă pot spune, ca membru al acestei misiuni, am început deja să am discuţii şi întâlniri, să culeg informaţii cu privire la pregătirea scrutinului din Republica Moldova.

Noi, Parlamentul European, vom folosi toate mijloacele pe care le avem pentru a ne asigura că alegerile sunt corecte, că oamenii nu sunt obligaţi să voteze cu un candidat sau altul”, a menţionat europarlamentarul, conform sursei citate.

Dacă, înainte de ziua alegerilor sau în ziua alegerilor, oricine încearcă să vă intimideze, să vă constrângă, să vă oblige să votaţi într-un anumit fel, raportaţi acest lucru, raportaţi-l autorităţilor, faceţi-l public, raportaţi organismelor internaţionale, care vă vor auzi, vă vor asculta, fiindcă contează.
Uniunea Europeană a investit mult în Republica Moldova, crede în parcursul european al acesteia şi doreşte ca Moldova să fie condusă de un preşedinte pro-european, dar decizia este a cetăţenilor Republicii Moldova. Rolul Parlamentului European este să se asigure că alegerile sunt corecte şi că iese preşedinte cel pe care l-au votat oamenii, nu cel pe care îl vor unii sau alţii.

În contextul alegerilor care vin, Siegfried Mureşan a ţinut să transmită moldovenilor: să fie curajoşi, să nu se lase intimidaţi şi să nu acorde încredere politicienilor populişti. „Uitaţi-vă mereu care este istoria fiecărui om politic şi judecaţi-i faptele”.

„Noi vrem alegeri corecte în Republica Moldova. Pentru asta, ne vom implica şi cu misiunea internaţională de observare din partea Parlamentului European. Iar dacă se întâmplă nereguli, vrem să le ştim”, a notat Siegfried Mureşan.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.