Într-un interviu oferit acum 13 ani pentru Logos Press, Leancă a avut doar cuvinte de laudă despre Viorel Ţopa. Mai mult, liderul PPEM spunea atunci că omul de afaceri este un „manager de clasă internaţională”, cu autoritate în Occident.

„Este un om de onoare, ceea ce în timpul nostru, şi mai ales în politică şi în mediul de afaceri, este o raritate mare. El este un om al cuvântului şi faptelor. Mulţi îl consideră un om dur, dar de fapt asta e o rigiditate a poziţiei, a principiilor. E un filtru prin care nu alunecă compromisuri mici, interese de clan, beneficii imediate. Prin acest filtru este imposibil să „negociezi”, aşa cum se obişnuieşte în ţara noastră”, declara Iurie Leancă în 2003.

„Numele său este cunoscut nu doar în cercurile din Europa, ci şi în domenii financiare din SUA. Nu voi enumera băncile, corporaţiile, grupurile financiar-industriale din Europa şi Statele Unite ale Americii, unde i-am auzit numele. Permiteţi-mi să spun doar un singur lucru - este un manager de clasă internaţională sau cum spun americanii "Top CEO-Manager". În faţa sa se deschid uşi din Europa şi SUA, care rămân închise pentru mulţi dintre funcţionarii noştri de rang înalt”, afirma liderul PPEM.

Precizăm că Victor Ţopa şi Viorel Ţopa au fost condamnaţi în 2011 la 10, şi, respectiv, 8 ani de închisoare, după ce anterior au făcut în presă mai multe dezvăluiri legate de activităţile controversatului oligarh Vladimir Plahotniuc. Cei doi s-au mutat cu traiul în Germania, unde locuiesc de 6 ani. Fac afaceri în Germania şi se află sub „adăpostul” legilor şi al sistemului de drept care funcţionează în Germania.