Asta urma să spună fostul candidat la funcţia de prim-ministru, Ion Sturza, la şedinţa Parlamentului din 4 ianuarie, care a eşuat din lipsă de cvorum, după ce mai mulţi deputaţi PD şi PL au absentat de la şedinţă. Ion Sturza a publicat tezele pe care urma să le enunţe în faţa parlamentarilor în ziua în care urma să fie învestit Guvernul.

„Membrii Cabinetului desemnat au dat dovadă de curaj şi viziune despre ce ar trebui de făcut ca să scoatem ţara din impas. Toţi membrii Cabinetului au semnat în faţa societăţii o declaraţie de integritate pe propria răspundere, în care au confirmat că au cazier juridic curat, nu au fost implicaţi în cazuri de corupţie şi trafic de influenţă, nu au dobândit averi ilicite etc. Sunt convins că, de azi înainte, toţi care râvnesc funcţii publice vor trebui să semneze o astfel de declaraţie şi să treacă purgatoriul societăţii civile”, scrie Sturza.

Totodată, Ion Sturza urma să vorbească despre soluţii pentru ieşirea din recesiunea economică şi punerea bazelor unui nou model economic al ţării; despre cum, în condiţiile sistării finanţării externe, bugetul să poată achita pensiile şi salariile; despre asigurarea caselor oamenilor cu energie şi căldură în iarna care vine, despre cum să devină Moldova un furnizor de securitate şi nu o problemă, aşa cum este acum, dar şi despre reformarea Guvernului în aşa fel încât să fie redusă componenţa şi birocraţia.

„Totuşi nu putem avansa pe niciuna dintre direcţii, dacă nu oferim răspunsuri la câteva întrebări care ne sunt adresate de cetăţeni:

  1. Cum au ajuns instituţiile statului, aparent legale, să devină ilegitime şi să piardă suportul cetăţenilor?
  2. Cum au ajuns partidele politice la un minim istoric de încredere şi până şi acela ar trebui căutat cu microscopul?
  3. Cum au ajuns liderii politici formali şi informali cu un antirating care se apropie de 100%?
  4. Cum a fost posibil să furi un miliard şi să fim nevoiţi să trecem la datoria de stat 12% din PIB, sărăcind instantaneu oamenii de 2 ori ?
  5. Cum a fost posibil ca 2/3 dintre activele băncilor să ajungă în mâini obscure?
  6. Cine este astăzi dintre noi pregătit să iasă în faţa poporului şi să spună cum ar trebui să acoperim alte câteva miliarde de furturi din sistemul bancar, din banii publici ?
  7. Cum a fost posibil sabotajul interconectării sistemului de gaz şi energie cu cel european ?
  8. Cum a fost posibilă cea mai mare spălare de bani din istoria contemporană? Bani de provenienţă dubioasă care au ajuns pentru finanţarea lumii interlope, a grupărilor extremiste şi a forţelor politice antieuropene. 
  9. Cum a devenit Moldova un rai al contrabandiştilor, traficanţilor, inclusiv cu materiale nucleare ?
  10. De ce acceptăm să ne fie furat din fiecare bucată de pâine, kw, m3 de gaz, minut de convorbire telefonică ?
  11. Cum a fost posibil sa fie ignorate cererile poporului, expuse la cele mai mari manifestaţii de după Independenţă ?
  12. Cum a fost posibil să fim târâţi într-un mizerabil război oligarhic, al lor, nu al nostru, al cetăţenilor ?
  13. Cum…..”, scrie Ion Sturza.
„Atâta timp cât nu vom răspunde sincer la aceste întrebări, nu vom identifica vinovaţii şi nu-i vom putea trage la răspundere, tot exerciţiul nostru de a avea un Guvern ar fi lipsit în mare parte de sens. Ar fi o eroare să considerăm că doar guvernanţii sunt vinovaţi. În primul rând, suntem vinovaţi noi, cetăţenii, că am admis tot ce s-a întâmplat. Aşa cum am permis în ’47 cu mâinile noastre foamea, iar în ’52 deportările fruntaşilor neamului. Mulţi consideră că schimbarea va veni din extern. E o abordare greşită ! Schimbările nu vin nici de acolo de unde răsare soarele, nici de unde apune. Noi ne-am creat problemele, noi le vom rezolva. Nu vă cer votul. Vă întind o mână ca împreună să scoatem statul din captivitate şi să-l întoarcem oamenilor. Aceasta este o linie de demarcare între întuneric şi lumină. O mână ridicată înseamnă o speranţă. O mână care rămâne în buzunar tot este o opţiune. Numai că buzunarele vor fi la un moment dat cusute, fie de procurori, fie de popor.

În câteva minute, voi coborî de la tribuna Parlamentului în stradă, fără gărzi de corp, maşini blindate, batalioane înarmate care mi-ar păzi casa şi somnul. Sunt gata să confrunt plutoanele de execuţie mediatică, şi nu numai. Numai că dacă, acum două săptămâni, în spatele meu era un gol imens, astăzi sunt zeci, sute de mii de oameni. Dumnezeu să ne dea minte, casele şi demnitatea ni le vom apăra singuri!”, a mai scris Ion Sturza.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.