„Pentru noi este principial important ca nu Partidul Democrat să desemneze candidatul pentru funcţia de prim-ministru, pentru că avem exemplu instituţiilor subordonate partinic, a multor importante instituţii de drept din ţara asta, în mod special Procuratura, Centrul Naţional Anticorupţie, elemente ale sistemului judecătoresc, care au dus la un rezultat deplorabil şi devastator - erodarea totală a încrederii cetăţenilor în stat şi în sistemul statului de drept în mod particular. În cazul în care Partidul Democrat ar avea şi funcţia de prim-ministru, atunci avem temeiuri rezonabile de a considera că obiectivul principal va fi subordonarea totală şi a guvernului”, afirmă Valeriu Streleţ.

Totodată, liderul interimar al PLDM a reiterat că PLDM are tot temeiul de a pretinde şi a obţine dreptul de desemnare a candidatului pentru funcţia de prim-ministru. „Din motiv că după trei luni de funcţionare a unui guvern, neavând niciun fel de alegeri parlamentare, acest guvern a fost demis. Respectiv, odată ce ei afirmă că au nevoie de noi la guvernare, noi urmează să desemnăm candidatul care ar putea crea un guvern care să aducă soluţii”, a menţionat Streleţ, într-un interviu pentru Europa Liberă.

În condiţiile în care Partidul Democrat a adunat deja cele 51 de voturi necesare pentru susţinerea unui candidat la funcţia de premier înaintat de această formaţiune, liberal-democraţii vor lua abia vineri o decizie cu privire la participarea sau neparticiparea lor la formarea majorităţii parlamentare. „Dacă ne-am da la o parte, cred că pur şi simplu le-am face jocul”, a subliniat Valeriu Streleţ.

Amintim că tratativele pentru formarea unei noi coaliţii au fost reluate după eşuarea tentativei de învestitură a cabinetului Sturza. Imediat după prima rundă de discuţii, negociatorii au anunţat că sunt în impas, pentru că şi PLDM şi PD îşi revendică dreptul de a înainta candidatura viitorului şef de Guvern. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.