„Guvernul Sturza ar fi fost indiscutabil o soluţie acceptabilă pentru ţară, pentru cetăţenii Republicii Moldova şi pentru Bruxelles. N-a fost să fie, pentru că liderii partidelor autointitulaţi a fi proeuropeni şi-au dat din nou în petec probând că nu au nimic comun nici cu proeuropenismul şi nici cu interesele ţării lor. Îi mână doar interesele şi ambiţiile personale sau cel mult interesele de partid, dar de prea puţine ori interesul naţional”, a comentat Băsescu.

Fostul preşedinte român spune că, odată cu această mişcare partidele care pretind a fi proeuropene au sacrificat aspiraţiile democratice ale propriului lor electorat şi aspiraţiile generaţiei tinere.

„Pentru a-l aduce la putere pe sforarul care tinde să confişte statul, Plahotniuc, ei au sacrificat fără ezitare aspiraţiile democratice ale propriului lor electorat şi ce este mai grav, au sacrificat aspiraţiile generaţiei tinere”, se mai arată în mesajul lui Băsescu, citat de independent.md.

Acum, în opinia fostului preşedinte, cea mai grea misiune o are Nicolae Timofti care, „ori cedează în favoarea intereselor mărunte ale liderilor proeuropeni şi-l desemnează pe Plahotniuc să formeze guvernul, ori joacă pe cartea europeană şi desemnează un premier, din aceeaşi majoritate parlamentară, dar “curat” şi acceptat ca partener european”.

„Sper că va reuşi prin negociere să treacă peste constrângerile generate de deciziile Curţii Constituţionale, mai spune Băsescu.

„PS – De ce ne interesează Republica Moldova? Pentru că, dincolo de motivaţia istorică şi culturală, nu vrem la frontiera de Est un guvern susceptibil a fi controlat de Moscova”, a conchis Traian Băsescu.