„Încă din 2014, atunci când aproximativ 1 miliard de dolari a fost deturnat din trei bănci, fiind puşi pe spatele contribuabililor, economia ţării a fost paralizată, RM virând spre colaps”, menţionează publicaţia. „Pe 20 ianuarie, Pavel Filip, un asociat apropiat al lui Vladimir Plahotniuc - cel mai puternic dintre businessman-politicieni şi care domină Moldova, a fost votat în funcţia de prim-ministru. Administraţia sa este a opta din 2013 încoace. Domnul Plahotniuc şi-a dorit singur funcţia de premier, dar preşedintele l-a respins, invocând îndoieli cu privire la integritatea sa. Rivalul lui Plahotniuc în afaceri şi politică, între timp, a fost arestat în octombrie, fiind acuzat că a primit 260 de mii de dolari mită. Acesta neagă acuzaţiile”, notează The Economist.

Publicaţia britanică mai scrie că în ziua în care Guvernul Filip a fost votat, protestatarii au luat cu asalt Parlamentul, încercând să împiedice preluarea mandatului, dar nu au reuşit. „Pe 24 ianuarie, zeci de mii au protestat împotriva noului Guvern. Liderii opoziţiei au cerut alegeri anticipate, iar liderii occidentali se tem totuşi că alegerile ar fi câştigate de partidele proruse şi că acestea vor deturna vectorul ţării, care are un acord de asociere cu Uniunea Europeană, în direcţia sferei de influenţă a Rusiei”, se spune în articol.

„Mulţi moldoveni sunt înfuriaţi de rapoartele în presa occidentală precum că lupta actuală este una dintre partidele proruse şi cele proeuropene. Pentru majoritatea protestatarilor, conflictul nu are nimic de-a face cu geopolitica. Aceştia sunt hrăniţi cu elite politice care luptă pentru putere, în timp ce sărăcia creşte”, menţionează publicaţia, citând reprezentanţi ai Asociaţiei pentru Politică Externă.

„O sursă apropiată domnului Plahotniuc spune că acesta vrea să se retragă din politică. Alţii spun că au mai auzit acest lucru şi înainte şi cred că el vrea, de fapt, să-l succeadă pe actualul preşedinte, atunci când expiră mandatul său, în luna martie”, notează The Economist.

Între timp, finanţarea externă de care are nevoie Moldova este tăiată, iar în urma furtului de un miliard de dolari urma să aibă loc audit de diagnostic la trei cele mai mari bănci care au rămas în ţară. „Alex Kremer, reprezentant al Băncii Mondiale în Republica Moldova, spune că este îngrijorat de întârzierile în finalizarea rapoartelor. Dacă se va dovedi că şi mai mulţi bani au fost furaţi de la bănci, furia cetăţenilor Republicii Moldova ar putea să dea în clocot”, conchide The Economist.