În cadrul Conferinţei Românilor de Pretutindeni care a avut loc ieri, 24 ianuarie 2016 la Bucureşti, la care s-a discutat situaţia din Republica Moldova, am atenţionat partidele, societatea civilă din România, autorităţile să aibă în vedere că primul ministru al Republicii Moldova, Pavel Filip, cel care vine la Bucureşti în data de 26 ianuarie este reprezentantul unui Guvern al unui regim oligarhic corupt, antieuropean şi antinaţional.

Să ţină cont că acest regim, reinstalat în forţă, noaptea, pe ascuns, a compromis vectorul pro-european către care poporul Republicii Moldova a mers prin lipsuri şi nevoi zeci de ani, luptând şi sacrificându-se.

Primul ministru al regimului oligarhic vine la Bucureşti să implore paiul salvator de un milion de euro care poate opri prăbuşirea iminentă a Republicii Moldova, prăbuşire care este sută la sută opera acestui regim.

Am rugat să îl descoase mai întâi de toate pe oaspete referitor la Miliardul furat în speranţa că li se trezeşte conştiinţa, pun Miliardul la loc, ameliorează situaţia şi renunţă să se împrumute pe seama cetăţenilor cu încă o sută de milioane.

Totuşi, dacă minunea cu trezirea conştiinţei nu se va întâmplă, ceea ce este mai mult decât probabil şi dacă vor decide să acorde cele o sută de milioane întru salvarea cetăţenilor Republicii Moldova, autorităţile române trebuie să condiţioneze foarte dur afacerea cu oligarhii contra unor cerinţe punctuale, la termen şi de neamânat.

Prima condiţie şi cea mai importantă ar fi punerea la punct (de urgenţă) a mult amânatei reforme a Procuraturii, cu numirea unui procuror general înaintat de societatea civilă (depolitizarea instituţiei).

A doua condiţie trebuie să vizeze invitarea misiunii magistraţilor europeni care să supravegheze actul justiţiar în Republica Moldova cu dreptul implicării lor cât mai profunde în procesul de examinare şi de luare a deciziilor de către instanţe.

Autorităţilor Republicii Moldova (regimului oligarhic) trebuie să li se acorde un termen de o lună (maxim două) şi doar după trecerea acestui termen şi realizarea punctuală a condiţiilor convenite să fie date milioanele.

Altfel, regimul oligarhic de la Chişinău îl va trece prin maşinăria deja bine pusă la punct a furtului. Aşa, precum a furat cele peste 60 000 000 de euro daţi anterior de Uniunea Europeană pentru reforma Justiţiei, urmat de furtul 1 000 000 000 (Unui Miliard) de dolari din, şi prin Banca Naţională.

Autorităţile României pot şi trebuie să contribuie astfel la spargerea zidului vicios al corupţiei şi să apere interesul cetăţenilor Republicii Moldova, inclusiv a celor aproape un milion de cetăţeni ai României cu reşedinţă în Republica Moldova.

Rog să vă alăturaţi acestui demers şi să subscrieţi.