Referindu-se la situaţia actuală de pe scena politică din Republica Moldova, Ioniţă spune că Guvernul Filip nu reprezentă altceva decât o nominalizare indirectă a lui Plahotniuc pentru funcţia de premier.

„Problema este destul de clară. Toată lumea ştie şi nici ei nu-şi fac iluzia că noi nu ştim sau că Bruxellesul, sau că Washingtonul nu ştie, sau că Banca Mondială nu ştie că acest guvern este acelaşi lucru ca şi când ar fi fost domnul Plahotniuc acolo. Ori că l-am pus, ori că nu l-am pus nu face mare diferenţă decât simbolic, o persoană nu e, dar restul se va întâmpla exact cum va spune domnul Plahotniuc, ceilalţi joacă cu el în continuare, există în continuare aceeaşi coaliţie”, a declarat politologul român.

În aceeaşi ordine de idei, Sorin Ioniţă spune: „Este acelaşi partid şi acelaşi om care conduce guvernul şi ţara, până la urmă, sau o mare parte din ea. Întrebările şi cerinţele străzii sunt tot nerezolvate, sunt tot acelea din toamnă. Miliardul tot nu s-a rezolvat. Sistemul de justiţie tot nu este independente şi este de fapt controlat de aceiaşi oameni ca şi înainte. Şi poporul nu are cum să nu vadă acestea, deci, este la fel de frustrat ca înainte, numai că s-a eliminat pericolul pe termen scurt al alegerilor anticipate, care deja nu mai sunt un pericol şi până la urmă s-ar putea să se ajungă să fie chiar o soluţie”.

Cât priveşte ambiţia oligarhului de a deveni preşedinte şi de a acapara toată puterea în stat, acesta afirmă că atât timp cât puterea nu s-a schimbat, intenţiile sale sunt realizabile.

„Nimic nu este exclus din momentul acesta. Dar structura de control a puterii din Moldova nu s-a schimbat, după toată această mică criză din iarnă. Sunt aceiaşi oameni care controlează aceleaşi instituţii, şi în vârful lor ştim cine este, şi nu prea contează. În cazul în care va căpăta şi acea validare în funcţia de şef de stat, dacă vrea să fie, nu ştiu, de ce nu ar vrea, dacă a vrut să fie prim-ministru? Până la urmă, care e marea deosebire? De ce să nu vrea să fie şi şef de stat? Oricum nu e ales direct de popor, aceasta ar fi imposibil pentru că are cifre mici în sondaje şi o mare rată de neîncredere. Dar din moment ce este ales de Parlament, care este problema? Chiar ar fi foarte logic din partea dumnealui şi ar fi în continuarea a ceea ce a făcut până acum. Deci, e raţional să presupunem că poate vrea aşa ceva”, a comentat Ioniţă.

În context, analistul menţionează că la Chişinău se dă o luptă crâncenă între fracţiuni, iar contextul geopolitic a fost folosit drept sperietoare de către băieţii care vor să facă nişte jocuri.

„Părerea din afară este că nu e atât de uşor să pui Moldova într-un context geopolitic. Nu cred că interesul e atât de mare, cum se socoate la Chişinău. Cred că de multe ori planul acesta geopolitic a fost folosit în Moldova ca un fel de sperietoare de băieţii care vor să facă nişte jocuri pur autohtone acolo şi cu beneficii pur locale. Sperietoarea Moscovei, sperietoarea Bucureştiului, sperietoarea Bruxellesului sau sperietoarea americanilor a fost folosită de prea multe ori, în majoritatea cazurilor, doar aşa, ca un fel de păpuşă de arătat. De fapt ce s-a întâmplat acolo este o elită care a încercat să ţină controlul, iar de un an şi ceva încoace se luptă mai rău decât înainte. Aceasta este singura diferenţă. Sunt lupte intestine între diverse fracţiuni”, subliniază sursa.

„Şi această elită care a fost sprijinită din afară, şi toate partidele au fost mai mult sau mai puţin, inclusiv domnul Plahotniuc a fost sprijinit în anumite momente de la Bucureşti şi aceasta se vede, nu e vreun secret, aici trebuie regândită chiar şi strategia de sprijin a României. Pentru că degeaba am tot sprijinit noi şi pe stânga, şi pe dreapta, şi la PD, şi la PL, şi peste tot, dacă ei jucau pe aceeaşi mână şi erau corupţi împreună”, conchide Ioniţă.

Precizăm că tot mai mulţi experţi declară că desemnarea lui Filip este un joc politic, iar preşedintele ţării a fost obligat să facă această alegere.