„Numindu-l pe Păduraru, însă, preşedintele Timofti a devenit vulnerabil. Păduraru figurează în câteva dosare, care au conexiuni apropiate cu Filat. Se presupune că Plahotniuc l-ar fi şantajat cu redeschiderea acestor dosare, fapt pentru care Păduraru a plecat de pe scena evenimentelor de la Chişinău la fel de rapid precum a ajuns acolo. În aceste condiţii, Timofti nu mai avea de ales după ce i-au fost prezentate 55 de semnături în susţinerea lui Filip, omul de casa a lui Plahotniuc”, a spus Octavian Milewski.

Totodată, expertul declară că preşedintele ţării a fost trădat din interiorul propriei administraţii. „În ce îl priveşte pe preşedintele Timofti, acesta a fost trădat din interiorul propriei administraţii, chiar de acelaşi Păduraru care este şeful cancelariei.” Cât priveşte învestirea Guvernului Filip, cercetătorul spune răspicat că acest proces ar demara pregătirile pentru ca Plahotniuc să devină preşedinte.

„Probabil în următoarea săptămâna vom asista la investirea cabinetului Filip, urmând a fi pregătit terenul pentru ca Plahotniuc să devină preşedinte. Preşedintele Timofti nu mai are prea multe cărţi de jucat după nominalizarea lui Filip”, adaugă politologul. Octavian Milewski califică formarea unei majorităţi parlamentare drept rezultatul unei strategii care are drept scop preluarea tuturor puterilor în stat.

„Nu ştiu dacă e o victorie a lui Plahotniuc, dar cu siguranţă nu este o înfrângere a sa. Oligarhul moldovean nu a putut fi nominalizat ca prim-ministru, ceea ce înseamnă ca planurile sale au fost pe undeva zădărnicite. Însă cei 55 de deputaţi care îl susţin, direct sau indirect, sunt rodul strategiei sale de preluare a tuturor puterilor în stat”, a conchis cercetătorul.

Referindu-se la situaţia din Republica Moldova, Milewski afirmă că cetăţenii care protestează sunt unica soluţie de a împiedica planurile oligarhului. „În aceste condiţii, Plahotniuc se îndreaptă spre o victorie şi se pare că îi pot sta în cale doar cetăţenii care protestează în stradă”, subliniază politologul.

Amintim că, în următoarea zi după desemnare, Ion Păduraru şi-a retras mandatul, motivând că nu doreşte să aibă o confruntare cu majoritatea parlamentară formată de PD. În scurt timp, preşedintele ţării l-a nominalizat pe Pavel Filip, vicepreşedintele Partidului Democrat.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.