Casa este înregistrată pe numele unuia din cei doi copii ai oficialului, acum în vârstă de 24 de ani. Aceasta însă nu se regăseşte în declaraţia cu privire la venituri şi proprietate a funcţionarului. În 2014, actualul ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor a vândut o altă casă de locuit, în centrul Chişinăului, pe str. Vasile Alecsandri, cu 3 milioane de lei. Cumpărătorii sunt Anatolie Untură, fondatorul unei firme cu activităţi în domeniul tehnologiilor informaţionale şi Lia Bejenaru, jurnalistă, care a lucrat anterior la Publika TV. Tranzacţia s-a făcut cu ajutorul unui credit de 2,95 de milioane, contractat de cei doi de la Eximbank, chiar în ziua semnării contractului de vânzare/cumpărare.

Conform declaraţiei cu privire la venituri şi proprietate pe anul 2014, Pavel Filip, care este acum ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, în 2014 a raportat un venit de 3 milioane de lei din vânzarea unei case de locuit, în urma unui contract de vânzare/cumpărare din 17 septembrie 2014. Casa din str. Alecsandri are, conform datelor cadastrale, o suprafaţă de doar 68 m.p. şi două construcţii accesorii. Ea a fost ridicată în anii 2000, aparţinând, până în septembrie 2014, soţilor Pavel şi Tatiana Filip. Imobilul a intrat în posesia soţilor Anatolie Untură şi Lia Bejenaru la 17 septembrie 2014, în urma unui contract de vânzare/cumpărare. Tot atunci, Untură şi Bejenaru au semnat un contract de ipotecă cu Eximbank, în valoare de 2,95 milioane de lei. Conform declaraţiei lui Pavel Filip, pe imobil el a obţinut 3,062 milioane de lei.

Şi-a scos una din case la vânzare cu 179 mii de euro

Familia ministrului Filip anunţa, încă în vara lui 2014, că vinde această casă cu 179 mii de euro pe un site de anunţuri imobiliare. „De vânzare, casă în stare ideală, cu o suprafaţă de 170 de metri pătraţi, situată pe un teren de 5 ari, în sectorul Centru, str. V. Alecsandri, lângă „40 ANI”. Casă construită foarte calitativ din cotileţ, în trei nivele, are 3 dormitoare, living impresionant, dormitor de oaspeţi, bucătărie, terasă, subsol, beci, mai multe grupuri sanitare şi garderobe, balcoane şi garaj în doua nivele ş.a. Casa dispune de mobilier calitativ şi este complet utilată cu tehnică performantă în eurostil. În casă este realizată reparaţie cu finisaje de cea mai înaltă calitate: gresie, faianţă, parchet, uşi şi ferestre din lemn, încălzire individuală, instalaţii electrice şi sanitare, alarmă, poartă automatizată etc.”, scria în anunţul de vânzare, care, până la urmă, a avut succes.

Lia Bejenaru este jurnalistă, prezentând anterior ştirile de la Publika TV. Anatolie Untură soţul ei, este, se pare, un om de afaceri, el fiind fondatorul firmei „NRG Interactiv”, care activează în domeniul tehnologiei informaţiei. În septembrie 2015 ea a obţinut de la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei „licenţa pentru genul de activitate: „Servicii de creare, implementare şi de asigurare a funcţionării sistemelor informaţionale automatizate de importanţă statală, inclusiv a produselor program”, pe un termen de 5 (cinci) ani”. Tot în 2014, firma a câştigat o licitaţie organizată de Ministerul Justiţiei, în valoare de 700 mii de lei pentru servicii de configurare şi implementare a sistemului informaţional automatizat e-Legislaţie.

Candidatul la funcţia de premier nu a declarat casa de milioane în care locuieşte

Pavel Filip, în declaraţia sa cu privire la venituri şi proprietate pe anul 2014, depusă în august 2015, când devenea, din nou, ministru, scrie că a vândut casa din str. Alecsandri cu 3 milioane de lei şi că deţine doar o altă casă, de 53 m.p., pe care a primit-o drept moştenire. Casa nu are o valoare cadastrală. Candidatul majorităţii la funcţia de premier mai declară câteva terenuri agricole, un BMW X5, dar şi peste 300 mii de lei în conturi.

Oficialul, însă, nu a indicat imobilul în care, de fapt, locuieşte, aflat pe str. Vasile Pogor din sect. Buiucani al Capitalei. Casa este una impunătoare, de peste 300 m.p., cumpărată în 2011 de Dumitru Filip, unul din cei doi fii ai actualului ministru. Dumitru Filip are acum 24 de ani şi jumătate, fiind născut în august 1991. În perioada în care a devenit proprietarul casei de lux avea însă doar 20 de ani. Imobilul valorează peste 7 milioane de lei, conform preţului de piaţă, chiar dacă, la Cadastru, acesta este evaluat la doar (!) 2,8 milioane de lei, iar terenul pe care este construit, la 600 de mii de lei. Imobilul este acoperit cu ţiglă metalică iar pereţii sunt din piatră de calcar, aşa cum arată informaţiile cadastrale. Vecinii din zonă confirmă faptul că, în imobilul de lux locuieşte de fapt, Pavel Filip, actualul candidat al majorităţii la funcţia de premier.

Un alt lucru important este faptul că Dumitru Filip, proprietarul casei, locuieşte, de fapt, în Marea Britanie, acolo unde studiază începând cu anul 2012. Informaţia este făcută publică de acesta pe un site de socializare.

Precizăm că, nici Pavel Filip, nici soţia sa nu deţin firme, conforme datelor de la Camera Înregistrării de Stat. Doar cei doi fii ai cuplului, Dumitru şi Iulian sunt „afacerişti”. Dumitru, care va împlini în august 25 de ani, este fondator la firma SRL „Burex” cu activităţi în comerţ şi fabricarea diferitor tipuri de produse. Firma este cea care gestionează magazinul de ciocolată „Ciocoville”, cunoscut şi ca „oraşul de ciocolată”, de pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt. În 2012, firma a avut un venit declarat din vânzări în sumă de 167 mii de lei. Dumitru îi are parteneri aici pe Iulian, fratele său, dar şi pe Victor, o rudă a familiei Filip. Dumitru Filip mai este fondator şi la Agenţia de Asigurare „Interasig-Grup”, cu “activităţi auxiliare de asigurări şi de asigurare cu pensii”. Firma a fost fondată în anul 2013.

Pavel Filip nu a răspuns la apelurile insistente ale ZdG la telefonul său mobil. În anticamera ministrului ni s-a spus că acesta este în şedinţă. Stela Nistor, purtătoarea de cuvânt a ministerului, contactată de noi, ne-a zis că va încerca să discute cu Pavel Filip. Precizăm că, ZdG i-a transmis funcţionarei mesajul şi întrebarea, legată de nedeclararea casei de lux a candidatului majorităţii la funcţia de premier, anunţând-o că am dori o reacţie din partea lui Filip. Deşi am revenit, după această discuţie, cu noi apeluri, nici Filip, nici Nistor nu au mai răspuns la telefon. ZdG va reveni cu poziţia lui Pavel Filip.

Ziarul de Gardă