Comentariul expertului vine în contextul în care la Preşedinţie a fost înregistrată o declaraţie semnată de 55 de deputaţi prin care este înaintat un alt candidat pentru şefia guvernului.

Alexandru Arseni mai spune că preşedintele Nicolae Timofti a stabilit clar, deşi nu era obligat, un termen în care să fie propus candidatul care ar corespunde criteriilor de integritate, iar acest termen nu a fost respectat.

Potrivit constituţionalistului, şeful statului şi-a îndeplinit atribuţiile şi a desemnat, conform prevederilor constituţionale, un candidat pentru funcţia de prim-ministru. Decretul său nu poate fi abrogat, iar dacă va fi contestat la Curtea Constituţională, spune expertul, nu ar fi motive pentru anularea lui.

În cazul în care Ion Păduraru nu va obţine vot de încredere în Parlament, Arseni a menţionat că preşedintele este în drept să dizolve legislativul.

Amintim că preşedintele a semnat un decret prin care l-a desemnat pe Ion Păduraru pentru funcţia de prim-ministru, iar astăzi, Partidul Democrat a înregistrat la cancelaria Preşedinţiei declaraţia semnată de 55 de deputaţi care susţin candidatura vicepreşedintelui PD Pavel Filip la funcţia de premier şi a cerut ca şeful statului să-şi abroge decretul.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.