„Cred că nu se va ajunge la aceea ca domnul Plahotniuc să fie înaintat la funcţia de premier, pentru că statul Republica Moldova ÎNCĂ are un preşedinte. Nicolae Timofti a anunţat criterii foarte clare pentru desemnarea unui candidat - onoarea şi cinstea candidatului, fără suspiciuni de corupţie. Or, există numeroase indicii că Plahotniuc are afaceri cel puţin neclare, la marginea legii. Un asemenea candidat nu poate fi desemnat fără verificări. Da, există prezumţia nevinovăţiei, dar sunt necesare verificări”, a declarat Vladimir Socor, la Jurnal TV.

Analistul a mai menţionat că dacă totuşi Plahotniuc ar ajunge la cârma Guvernului, atunci va răspunde direct pentru dezastrul în care se află ţara.

„În cadrul discursului său, domnul Plahotniuc nu a prezentat nici cea mai mică idee despre cum intenţionează să rezolve problemele ţării. A vorbit doar despre liniştea şi stabilitatea pe care o va aduce cu o majoritate parlamentară pe care eu o consider de buzunar, pentru că a fost constituită ilegal, netransparent, la întuneric. Până acum, dumnealui a preferat să acţioneze din umbră. Acum e prima dată în cariera lui când iese public cu un discurs. Dacă va ajunge premier, va purta toată răspunderea pentru dezastrul din RM”, a mai spus Socor.

Comentatorul politic a reiterat că este nevoie de o investigaţie internaţională privind manevrele financiare ale lui Plahotniuc. „Trebuie investigate manevrele financiare ale lui Plahotniuc, unde sunt capitalurile lui, pentru că în RM acesta nu are investiţii mari. Plăteşte el impozite pentru venituri din afara ţării?”, a adăugat Socor.

Totodată, afirmă analistul, trebuie investigat şi modul în care Plahotniuc şi-a constituit sprijinul politic şi în ce condiţii a fost creată majoritatea parlamentară.

Solicitat să comenteze scenariul cu desemnarea finului lui Plahotniuc, Andrian Candu, la funcţia de premier, Vladimir Socor a declarat: „Am fost surprins de faptul că dl Plahotniuc a fost înaintat. Credeam că va prefera să rămână în umbră şi să tragă în continuare sforile, iar în funcţia de premier să pună un personaj ascultător, controlabil. Dar iată că vedem că nu mai vrea să stea în umbră. Mi se pare inexplicabil că dumnealui a decis să iasă în faţă. Sunt foarte multe lucruri care se întâmplă la întuneric.”

Precizăm că, în urmă cu puţin timp, PD i-a înaintat şeful statului candidatura oligarhului Vladimir Plahotniuc la funcţia de premier. Preşedintele Nicolae Timofti urmează să decidă până mâine dacă îl va desemna pe Plahotniuc sau nu.