„Nu avem schimbată poziţia că premierul nu poate fi înaintat de PD din mai multe considerente. Ar însemna un control şi o capturare totală a instituţiilor de stat. În al doilea rând, ar însemna o concentrare prea mare de putere şi o încurajare a corupţiei şi traseismului politic. Sunt şi opinii separate, care spun că trebuie să mergem la guvernare chiar şi în condiţiile în care PD va desemna candidatul la funcţia de premier. Dar sunt şi opinii care înţeleg că asta ar însemna o capturare totală a statului”, a declarat Streleţ pentru Jurnal TV.

Potrivit Ziarului de Gardă, astăzi urmează să se formeze o nouă coaliţie, care va desemna candidatul pentru funcţia de prim-ministru, şi că potrivit unor surse din Parlament, mai mulţi deputaţi PLDM ar urma să anunţe că părăsesc partidul.

PLDM a decis ieri să-i delege pe Liliana Palihovici, Valeriu Ghileţchi şi Chiril Lucinschi pentru a participa la discuţii cu PD privind desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru. 

„Avem tot temeiul să bănuim că se preconizează o concentrare a puterii într-un singur pol, astfel ca PD să deţină şi funcţia de speaker, şi cea de premier, iar celelalte partide să joace un rol de decor în această posibilă viitoare majoritate. Avem doar obiectivul cum PD înţelege cooperarea cu celelalte partide care ar putea crea o majoritate. La moment înţeleg că PD nu prea dă semne că ar vrea să negocieze cu cineva. Ei îşi au sateliţii lor - PL, eventual alţii. Probabil, au decis deja crearea unei majorităţi fără PLDM”, a explicat Streleţ.

Liderul PD, Marian Lupu, anunţa acum o săptămână că un candidat pentru funcţia de premier va fi înaintat astăzi preşedintelui. Până la această oră însă formaţiunea nu a făcut niciun anunţ în acest sens.

Astăzi preşedintele Nicolae Timofti continuă consultările pentru identificarea unui candidat pentru şefia guvernului. Şeful statului a purtat discuţii cu PCRM la Reşedinţa de Stat. Au fost invitaţi şi socialiştii. Aceştia însă au refuzat întrevederea întrucât pledează pentru alegeri anticipate. Întâlnirile cu PLDM, PD, PL, cei 14 foşti deputaţi comunişti şi legislatorii din grupul Leancă au fost programate pentru a doua parte a zilei.