Cel mai recent eşec s-a numit Vladimir Filat. Apărut într-un moment în care era o mare criză de lideri pe dreaptă, Filat s-a ridicat pe valul entuziasmului proeuropean şi anticomunist, dar s-a înecat în propria aroganţă şi lăcomie.

De la Filat a apărut o criză cronică de lideri pe segmentul de dreapta. De vreo trei ani aici există un mare gol, care rămâne neacoperit. Sau cârpit cu nişte accidente, precum Dorin Chirtoacă sau Iurie Leancă.

Maia Sandu, politicianul diferit

Încă de la apariţia sa pe scena politică, Maia Sandu s-a remarcat prin discordanţa puternică faţă de ceea ce există în prim-planul politicii moldoveneşti. A fost un om care s-a ţinut încăpăţânare de scopul pe care şi l-a propus, ignorând cu desăvârşire un puternic val de atacuri venit la un moment dat din toate cavernele unei societăţi profund putrede.

Nu a căutat popularitate, dar ea a venit. În special în 2015, când având deja în spate anumite reuşite, şi-a putut permite să spună adevăruri greu digerabile pentru cei care o înconjurau.

Dar ce este cu totul special la Maia Sandu e că ea este singurul lider de dreapta care nu s-a remarcat în opoziţie. Cel puţin din punct de vedere teoretic, Maia Sandu a fost la putere. Ea s-a născut politic în Guvern şi acolo a crescut. Nu s-a făcut cunoscută şi apreciată strigând cât de răi sunt cei de la putere, ci demonstrând că atunci când există determinare se pot face reforme şi în Moldova.

Iar atunci când a simţit nevoia să spună anumite lucruri, a făcut-o. De acolo, dintre ei. Este singurul om în 25 de ani care şi-a permis să facă acest lucru. Iar asta nu este deloc puţin.

Poate fi Maia Sandu un lider politic?

Ea spune că nu prea se vede în politică. Ultima dată nu a mai spus-o atât de categoric, declarând că va lua o decizie după câteva săptămâni de odihnă.

Mie personal, care am militat în ultimele luni cu toată puterea mea pentru ca Maia Sandu să ajungă premier, mi-ar părea foarte rău dacă aceasta ar dispărea din viaţa publică.

Iar dacă deocamdată nu se vede în politică, avem nevoie mare de Maia Sandu în rândurile societăţii civile. Cetăţenii Republicii Moldova, mă refer la cei conştienţi, care prin definiţie sunt proeuropeni, au nevoie de un astfel de lider.

Ca cetăţean care îşi doreşte ca vreodată în Moldova să există normalitate, dar şi ca membru al Platformei Civice Demnitate şi Adevăr, m-aş bucura s-o văd pe Maia Sandu la manifestaţia din 6 septembrie. Să o văd între oameni, încurajându-i, spunându-le că mai poate exista o şansă.

Sunt sigur că la fel ca mine simt zecile de mii de cetăţeni care au protestat în ultimele luni în centrul Chişinăului. Şi nu doar ei.

Sursa: Alex Cozer

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.