„Biroul Migraţie şi Azil nu ar fi luat niciodată această decizie din proprie iniţiativă. Nici nu ar fi strănutat fără voie. Ideea vine din altă parte, a fost una foarte neinspirată din partea guvernanţilor. Şi SIS a fost absolut neinspirat. Există o sumedenie de alte metode care i-ar fi ajutat să-l oprească pe acest tânăr la hotar, să nu ajungă în RM. S-a greşit dramatic când nu s-au consultat cu nimeni, cu serviciile române, cu Ministerul de Externe, pentru că există nişte acorduri bilaterale, se putea discuta pe căi diplomatice, la urma urmei. Deşi, logic, nu există nicio premiză că George Simion ar fi fost un pericol pentru securitatea RM. Dacă există, ar fi trebuit să le pună pe masă. SIS activează în linişte, în tăcere. Nu văd de ce le-ar fi trebuit acest scandal. Probabil pentru a sustrage atenţia de la eşecurile de până acum, inclusiv furturile de la bănci. Seamănă tare cu o sfidare crasă a opiniei publice, a societăţii. Eu urmăream mesajele politicienilor care s-au pronunţat pe acest caz şi m-a surprins răutatea acestora, deşi nimeni nu a adus niciun argument”, afirmă jurnalistul Chiril Moţpan.

„În RM aceste decizii nu se iau la nivel de subalterni. Este absolut clar că Filat şi Plahotniuc au ştiut foarte bine, au pregătit această decizie. Pentru că este vorba despre România, despre un cetăţean foarte cunoscut în RM, despre un gest care era clar că va trezi multe controverse, inclusiv presa de peste Prut. Nu putea un simplu ministru să ia o asemenea decizie”, crede şi bloggerul Alex Cozer.

„Este o decizie luată la nivel politic şi executată de instituţiile de stat. Evident este că mişcarea unionistă deranjează foarte mult clasa politică din RM, care nu vrea nicio schimbare, doar conservarea status quo-ului RM. Ei au adus ţara în zona gri după 30 noiembrie, capturând statul în totalitate, şi şi-ar dori ca să se menţină această stare cât mai mult. Am văzut şi scopurile: Banca de Economii, jafuri de miliarde etc”, a adăugat jurnalistul Valeriu Saharneanu.

Mai mult, avocatul Violeta Gaşiţoi afirmă că reţinerea şi expulzarea lui George Simion a avut loc cu încălcarea gravă a drepturilor omului. „Persoana expulzată nu a avut niciun act pe care să-l poată contesta ulterior în instanţă. S-a făcut totul într-o zi, fără drept de recurs şi de apărare. E o încălcare gravă a drepturilor omului. Eu cred că ei cunosc acest lucru şi au făcut-o intenţionat. În acest caz nu trebuia să decidă SIS sau Biroul de Migraţie, ci doar instanţa de judecată”, susţine avocatul.

La rândul său, bloggerul Alex Cozer spune că dubios este faptul că George Simion a fost expulzat anume acum, în situaţia în care acesta organizează de şapte ani evenimente unioniste în Republica Moldova. Cozer vorbeşte şi despre posibile provocări la marşul unionist programat pentru 16 mai. Or, în cazul în care ar izbucni violenţe în timpul manifestaţiei, guvernării îi va veni ca mănuşa această situaţie, pentru că va putea interzice toate protestele ulterioare.

„Îmi trezeşte foarte multe suspiciuni această acţiune, pentru că George Simion organizează marşuri unioniste de cel puţin şapte ani. În această perioadă, nu a fost nicio problemă, decât în 2009, când Voronin şi-a făcut de cap, şi la începutul acestui an a mai avut probleme la frontieră, nu era lăsat să intre în ţară, dar s-a rezolvat pe căi diplomatice. A intervenit Ministerul de Externe şi în câteva ore i s-a permis să intre în RM. Acum are loc o sfidare crasă a României şi UE. Eu cred că ei vor să împuşte mai mulţi iepuri odată, doar că o fac extrem de negândit, aşa cum o fac guvernările care intră în panică. Astfel de guvernări, în ultimele lor luni de viaţă, acţionează extrem de prost. Aşa s-a întâmplat şi aici. Au încercat probabil să trimită un mesaj unioniştilor, să fie mai atenţi, să nu iasă în stradă. Au încercat să intimideze nu doar unioniştii, ci şi restul cetăţenilor care sunt gata să iasă la protest. Nu exclud nici ipoteza unei provocări. Dacă marşul de pe 16 mai va izbucni, doamne fereşte, în violenţe, nu cred că-i va deranja foarte tare pe ăştia de la guvernare, dimpotrivă. Dacă vor fi violenţe, ei se vor ascunde în spatele acestui argument pentru a interzice alte manifestaţii ulterioare. Noi trebuie să ne întrebăm de ce George Simion, care de 7 ani organizează evenimente unioniste, a fost expulzat anume acum, cu trei zile înainte de marşul din 16 mai”, a declarat Alex Cozer.

Moderatorul emisiunii, Val Butnaru, a menţionat, în context, că faptul că acest caz s-a întâmplat cu trei zile înainte de marş demonstrează că „nu despre George Simion este vorba, ci despre cu totul altceva”.

Şi Chiril Moţpan afirmă că la marşul unionist ar putea fi prezenţi provocatori, inclusiv din afara ţării. Jurnalistul a precizat că şi la protestul masiv organizat de Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr” pe 3 mai, când în stradă au ieşit în jur de 50 de mii de oameni, au fost observate grupuri de persoane care au monitorizat atent, dintr-o parte, întregul protest.

„Sunt conştient de ceea ce poate să se întâmple. În discuţiile pe care le am cu colegii mei de breaslă sunt sugerate idei care ne dau de gândit. Nu excludem că în cadrul manifestărilor vor fi elemente provocatoare şi nu doar din RM, ci şi străine. Potrivit unor informaţii, cam 30% din angajaţii Ambasadei ruse ar fi agenţi ai Moscovei. La mitingul din 3 mai, apropo, au fost observate câteva grupuri care monitorizau situaţia. Ideea lor ar fi să declanşeze o busculadă care să treacă în violenţe şi astfel să fie interzise alte manifestări de acest gen. Şi în liniştea care s-ar instaura ei şi-ar căuta mai departe de treburi şi de bănci”, spune Chiril Moţpan.

În viziunea bloggerului Alex Cozer, un motiv al expulzării lui George Simion ar putea fi anume faptul că acesta este privit în rândul tinerilor unionişti drept un „factor stabilizator”. „Vreau să remarc faptul că George este liderul acestor tineri, este omul care mereu mergea în faţa lor în timpul marşurilor şi îi dirija, omul care calma spiritele, pentru că este mai în vârstă decât restul colegilor din Tinerii Moldovei, să zicem. Chiar am avut discuţii cu unii dintre ei, care spun: George mereu a fost factorul care ne-a calmat. Lucrul ăsta e bine ştiut, chiar şi de cei de la SIS, că George e factorul stabilizator. Poate fi şi că l-au scos ca să nu existe acest factor în caz de panică”, afirmă Cozer.

În cadrul emisiunii, Val Butnaru a menţionat o listă de persoane care, spune jurnalistul, „ohoho” cum subminează statalitatea RM şi totuşi nu sunt expulzaţi din ţară.

„Irina Vlah, başcanul Găgăuziei, care declară deschis că este politician prorus. Şevciuk şi Ştanski, despre care nici nu mai zic nimic, doar că Şevciuk şi Ştanski sunt ocrotiţi de forţele de ordine de aici, escortaţi cu fanfară la aeroport. Igor Dodon, care subminează statalitatea RM, de toţi discipolii lui, care arborează gândacul de Colorado în centrul capitalei. Nu este asta oare o subminare a statalităţii? Ohoho ce subminare!”, a punctat Val Butnaru.

Precizăm că preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012, George Simion, care este cetăţean român, a fost reţinut acum două zile de ofiţerii Serviciului de Informaţii şi Securitate şi expulzat din Republica Moldova, cu o interdicţie de intrare în ţară pe termen de 5 ani. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.