Astfel, fiecare candidat independent se va putea împrumuta de la CEC cu câte 5 mii de lei, iar fiecare partid politic sau bloc electoral – câte 25 de mii de lei. Decizia a fost luată astăzi la şedinţa Comisiei.

În aceeaşi şedinţă, Comisia a aprobat Regulamentul privind modalitatea plasării publicităţii electorale şi de promovare politică pe panourile publicitare.

De asemenea, Comisia a stabilit responsabilităţi suplimentare ce ţin de asigurarea desfăşurării în bune condiţii a viitoarelor alegeri pentru mai multe instituţii de stat.

Tot astăzi, CEC a acreditat 11 observatori naţionali din partea Asociaţiei obşteşti Promo-LEX şi cinci observatori internaţionali din partea Ambasadei Ungariei în Republica Moldova.

Precizăm că la la scrutinul din iunie curent urmează a fi suplinite 12.578 de funcţii elective, dintre care 10.564 de mandate de consilieri în consiliile locale de nivelul I, 1.116 mandate de consilieri în consiliile locale de nivelul II şi 898 – primari.

Plafonul mijloacelor financiare pentru partidele politice, organizaţiile social-politice, blocurile electorale înregistrate în calitate de concurenţi electorali este de 59 de milioane 243 de mii de lei.

Pentru candidaţii independenţi plafonul se stabileşte prin înmulţirea coeficientului în mărime de 20,86 lei la numărul de alegători din circumscripţia electorală respectivă.

Bugetul de stat pentru 2015 prevede alocarea a 65 de milioane de lei pentru desfăşurarea alegerilor locale. Asta deşi CEC a solicitat circa 90 de milioane de lei.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.