„Suntem martori la resetarea forţelor de guvernare. Nu este exclus că mâine putem să ne trezim cu o nouă coaliţie care poate schimba vectorul european sută la sută şi că reţinerea lui Filat este un atac fumigen pentru a ascunde această resetare. Cred că săptămâna aceasta va arăta scopul real al acestei arestări. Sunt departe de gândul că guvernarea noastră a început lupta cu corupţia. Ridicarea imunităţii se face la ultima etapă a urmăririi penale. Astfel este sustrasă atenţia oamenilor astfel ca ei să nu vadă ce se întâmplă în realitate. Aceste show-uri cu maşini ridicate, cu oameni invitaţi pentru audienţă sunt nişte opere de săpun”, a declarat fostul judecător la CEDO, Stanislav Pavlovschi, unul dintre membrii Platformei DA.

Experţii susţin că prin arestarea lui Vlad Filat, Vladimir Plahotniuc şi-a concentrat toată puterea în mâinile sale şi chiar dacă oligarhul nu are nicio funcţie în stat, el este cel care deţine pârghiile de control al instituţiilor de stat.

„Acum ne confruntăm cu o piramidă destul de rigidă în fruntea căreia stă un individ care nu are nicio funcţie politică, care şi-a dat demisia din toate structurile de partid, care nu este deputat. În realitate, de voinţa acestuia şi modul de a vedea lucrurile depind deciziile factorilor de stat. Statul este luat în captivitate în varianta lui cea mai odioasă”, a adăugat analistul politic Nicolae Chirtoacă.

„S-a produs o absolutizare a puterii. Dacă înainte existau două centre de putere, Filat şi Plahotniuc, acum Filat a căzut, iar toată puterea a ajuns în mâinile lui Plahotniuc. Astfel, putem spune că în RM s-a instaurat un fel de dictatură. Cred că istoria umanităţii nu cunoaşte aşa ceva, când omul nu deţine o funcţie oficială, iar toate pârghiile sunt în mâinile sale. Cel mai important, el deţine resursele financiare, iar prin ele poate dirija orice în această ţară”, a spus Pavlovschi.

Între timp preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, întârzie să-şi exprime poziţia cu privire la demiterea şefului CNA, Viorel Chetraru, solicitată în repetate rânduri de protestatarii din Piaţa Marii Adunări Naţionale şi mai nou, de către premierul Valeriu Streleţ. „Nu a primit încă indicaţii”, spun experţii.

„S-a vorbit foarte mult timp că preşedintele nu este liber în adoptarea deciziilor şi în principiu el nu este liber să-şi exprime poziţia. Eu cred că Timofti nu a primit indicaţii corespunzătoare, de aceea el păstrează tăcerea”, a comentat Stanislav Pavlovschi.

„Pe durata întregului mandat, Timofti nu a dat dovadă de curaj pentru a lua o atitudine faţă de evenimentele din RM. Toată lumea ştie că cea mai importantă era „părerea băieţilor”, iar din moment ce din băieţi a rămas numai unul, normal că nu este primit la audienţă la Plahotniuc pentru a-şi face o idee despre ce se întâmplă în RM”, a spus şi Nicolae Chirtoacă.