„La mijloc este funcţia de procuror general - respingerea propunerii PL, susţinută de reprezentanţii familiilor europene. Toată lumea ştie că problema RM este corupţia, iar pentru a combate corupţia, este nevoie de o reformă radicală în justiţie. Asta trebuie să înceapă cu schimbarea procurorului general. De ce totuşi PLDM tot timpul a dat dreptate PD? Am rămas frapat când Filat a spus că blocajul este cauzat de PL şi că sunt de acord cu propunerile făcute de PD - adică doar consultăm acest mecanism cu europenii, aşa cum au spus şi anterior. Îi întrebăm oare nu au frică că au avut loc tranzacţii după tranzacţii: Banca de Economii, spălări de bani de 20 de miliarde prin RM şi multe altele. Aici este problema, nu este problema în ministere. Nu vor procuror din UE, pentru că trebuie să răspunzi. Restul e „foaie verde lobodă”, a declarat Mihai Ghimpu.

Liderul PL a dat de înţeles că nu va renunţa la această propunere. „Mai uşor ne-am rupt de Uniunea Sovietică decât să ajungem la formarea unei alianţe. Dar asta e. Am ajuns într-o perioadă în care avem susţinerea Europei şi a Occidentului şi votul cetăţenilor de a continua cursul european. În loc să conştientizăm momentul crucial, istoric pentru viitorul nostru, unii colegi, pentru a controla totul sau poate şi a schimba cursul european, tot caută motive de a pune acest lucru pe umerii PL. Nu suntem un partid al oligarhilor, al miliardarilor, al politicii Rusiei”, a declarat Ghimpu.

„Nu suntem împotrivă ca PLDM şi PD să deţină mai multă putere într-o nouă guvernare decât le revine, aşa cum a decis alegătorul. Iată de ce am mers la multe compromisuri, acceptând ca PLDM-ului să revină una dintre cele trei funcţii: preşedinte, premier, speaker, la alegere. Şi PD la fel, dispun de dreptul de a alegere. Din păcate, nu ne-a reuşit, pentru că ei nu doresc acest lucru. Fapt confirmat prin consensul obţinut în prezenţa europenilor. Iată de ce PL a considerat că trebuie să vină cu o declaraţie, acceptând totuşi să ne invite la discuţii. După ultima şedinţă, unde categoric au respins consensul la care am ajuns în prezenţa colegilor europeni, nu ne-au mai invitat. Nici ieri, nici azi”, a mai spus Ghimpu.

Liberalii au prezentat şi formula de consens la care s-a ajuns în cadrul întrevederii cu oficialii europeni. „PD şi PLDM nu ţin cont de înţelegerea la care s-a ajuns în prezenţa partenerilor europeni. Acest compromis permite continuarea parcursului european al Republicii Moldova”, a spus Valeriu Munteanu.

- PLDM urmează să desemneze candidatul la funcţia de premier şi să deţină şase portofolii ministeriale din şapte deţinute actualmente (Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Ministerul Finanţelor, Ministerul Justiţiei, Ministerul Educaţiei, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ministerul Sănătăţii).

- PD urmează să desemneze candidatul la funcţia de preşedinte al Parlamentului şi să deţină şase portofolii ministeriale (Ministerul Economiei, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Ministerul Tehnologiei Informaţiei, Ministerul Culturii, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei) şi un minister din actualul pachet al PLDM.

- PL urmează să deţină doar pachetul de responsabilităţi ministeriale deţinut pană la scoaterea Partidului Liberal de la guvernare în mai 2013 - Ministerul Apărării, Ministerul Mediului, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Ministerul Tineretului şi Sportului, dar fără funcţia de preşedinte al Parlamentului, care îi revenea conform Acordului AIE 2.

 „Pentru a evita o guvernare anti-europeană între PLDM, PCRM şi PD, Partidul Liberal este gata să accepte schimbarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor pe Ministerul Economiei sau Ministerul Finanţelor. În acelaşi timp, PL declară cu toată responsabilitatea că reforma în domeniul justiţiei şi combaterii corupţiei a fost şi rămâne prioritatea noastră numărul unu, astfel încercarea PD şi PLDM de a substitui obiectivul Partidului Liberal, acceptat de partenerii europeni, de a schimba imediat procurorul general, prin aducerea unui procuror reputat din UE, cu o formulă abstractă şi incertă de reformă a justiţiei este o manipulare grosolană a societăţii, de neacceptat pentru PL”, a accentuat Valeriu Munteanu.
 
„Noi liberalii, vrem alianţă cu PLDM, cu toate păcatele lor şi ale noastre. Ei ar trebui să ne roage să facă alianţă cu noi, după tot ce au făcut la Banca de Economii şi Aeroport”, a conchis liderul PL, Mihai Ghimpu.

Precizăm că Parlamentul se întruneşte în această după-amiază în a treia şedinţă din sesiunea extraordinară convocată în perioada 21-30 ianuarie, pentru a alege conducerea legislativului, biroul permanent, comisiile permanente.

Prima şedinţă a fost amânată întrucât partidele care negociază formarea unei coaliţii de guvernare nu reuşiseră să ajungă la un compromis. Consensul nu a fost atins nici a doua zi, dar chiar şi aşa Parlamentul a format comisia pentru alegerea speakerului şi a pus la punct toate detaliile privind procedura de votare. Aici şedinţa a fost din nou amânată, pentru astăzi deja, ca fracţiunile să aibă timp să decidă pe cine propune la funcţia de preşedinte al legislativului.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.