Unii deputaţi din coaliţia majoritară, inclusiv Speakerul Andrian Candu, spun că, dacă statul RM e capturat, atunci ei sunt de acord să trăiască în această captivitate, deoarece se întâmplă multe lucruri bune. O precizare importantă: lucrurile bune se întâmplă preponderent deputaţilor din coaliţia majoritară şi celor cărora ei le asigură „krâşa”. În rest, în ţară e mare jale. Poate că deputaţilor din coaliţia majoritară le convine să trăiască în „această captivitate”, dar oamenii simpli nu au cum să trăiască bine până când statul nu va fi eliberat din captivitate.

Deputaţii din coaliţia majoritară spun că Moldova continuă calea de integrare europeană şi se laudă cu succese care mai de care, iar ultima lor „fişkă” este că în scurt timp ţara noastră va depune cerere de aderare la UE. Alo, psihbolniţa! Unde ne integraţi voi şi ce succese aveţi, dacă cei de conduc UE ne spun clar că statul RM alunecă spre dictatură, că va fi sistat suportul financiar şi că va fi revizuit Acordul de Asociere!

Deputaţii din coaliţia majoritară ne spun că reformele care se ţin lanţ dau deja efecte, că, după reforma sistemului de pensii, situaţia s-a îmbunătăţit simţitor, că după reforma Guvernului, se va reduce birocraţia şi se vor economisi sume considerabile, că reforma justiţiei deja o simte şi omul simplu. Asta e versiunea deputaţilor, iar realitatea e cu totul alta – pensionarii mor de foame, justiţia „căsăpeşte” tot ce mişcă în ţara asta şi ce e în disonanţă cu puterea, oamenii pleacă pentru totdeauna din Moldova şi fenomenul capătă o amploare ameţitoare etc.

Deputaţii din coaliţia majoritară spun că Moldova iese de sub influenţa Rusiei, că a mai rămas să adoptăm unul sau două proiecte de lege (spre exemplu, cu securizarea spaţiului informaţional) şi problema va fi ca şi rezolvată. În realitate, sondajele de opinie arată o creştere continuă a ponderii partidelor considerate pro-ruse, care, cu siguranţă, vor aduce în totalitate Moldova în sfera de influenţă a Rusiei în 2018.

Deputaţii din coaliţia majoritară spun că procesul de soluţionare a problemei transnistrene are toate şansele să fie catalizat ca urmare a acţiunilor întreprinse în ultimul timp în acest sens. Dar, cel puţin deocamdată, nu prea se vede eficienţă de pe urma introducerii controlului mixt la frontiera moldo-ucraineană pe segmentul transnistrean, declaraţia cu privire la retragerea trupelor ruse, dincolo de noi tensiuni în relaţia cu Moscova, nu pare să dea careva efecte practice (era necesară, dar să nu exagerăm atunci când vorbim despre posibile efecte practice) etc. În afară de faptul că fostul lider transnistrean, Evgheni Şevciuk a găsit refugiu la Chişinău, nu ştiu dacă putem vorbi de careva elemente de noutate în ceea ce ţine de problema transnistreană.

Astfel de exemple sunt o mulţime şi ele pot fi continuate, dar şi aşa e clar că deputaţii şi cetăţenii simpli trăiesc în două lumi diferite. Deputaţii au planeta lor, iar cetăţenii – a lor. Şi dacă tot am făcut această comparaţie, am şi o întrebare: Va fi lovită planeta deputaţilor de vre-un asteroid electoral în 2018 sau va continua să se învârte lângă planeta oamenilor simpli, împiedicându-ne şi în continuare să trecem pe o traiectorie favorabilă dezvoltării noastre?

Igor Volniţchi