În ultimele zile s-au aprins spiritele în societate şi ard cu flăcări până la cer. Acestea sunt legate de extrădarea dlui Veaceslav Platon de către Ucraina justiţiei captive moldovene.

Asupra faptului că aceasta s-a făcut cu încălcări sau nu, urmează să se expună instanţele naţionale sau internaţionale

Este Veaceslav Platon criminal economic sau nu, tot urmează să se expună instanţele de judecată naţionale sau internaţionale.

Trebuie tras la răspundere sau nu? – Cu siguranţă trebuie.

Faptul că este anchetat şi judecat, după cum se vorbeşte în societate, de justiţia lui Plahotniuc, alta nu avem până când. Atâta gâlceavă că nu ar trebui judecat de o justiţie captivă. Dar cine a pus umărul la procesul de capturare a justiţiei? Oare nu dl Platon cu acţiunile lui de cumpărare a judecătorilor, procurorilor şi a tot ce-i ieşea în cale, în procesul de deposedare de averi? Poate este mai bine să lăsăm lucrurile să fiarbă în haos, adică să nu se tragă la răspundere nici un presupus infractor sau criminal economic, până nu vom avea justiţie corectă şi echitabilă? Cel puţin asta reiese din comentariile şi argumentele unor analişti, jurişti etc. Dacă este aşa cum presupun ei, atunci aş zice, să eliberăm pe toţi cei, care, în perioada anilor 2009-2016 au săvârşit infracţiuni şi stau la puşcărie, deoarece au fost închişi de o judecată captivă, care aparţine unei singure persoane. Să lăsăm, să aşteptăm, poate va veni timpul când vom avea justiţie corectă şi legală ca, mai apoi, pe toţi să-i tragem la răspundere. Aşa nu merge.

Va veni timpul când Plahotniuc singur va fi adus în faţa justiţiei, da, şi nu exclud că anume în faţa acelei justiţii care-i aparţine. Dar nu putem să lăsăm haosul să destrame societatea şi mai profund.

Forma prin care a fost extrădat Platon poate nu este cea mai corectă. Un mare neajuns al justiţiei Ucrainene constă în faptul că nu au anchetat până la urmă cazul cu privire la legalitatea obţinerii de către dl Platon a cetăţeniei ucrainene. Dacă aceasta se va demonstra, atunci nu mai are rost atâta gâlceavă în societate. Autorităţile ucrainene au declarat anterior şi au comentat, după extrădare, că totul a fost efectuat conform legii, iar cetăţenia a fost obţinută pe căi ilicite.

Este bine de amintit unor persoane că, în anul 2008, Veaceslav Platon a fost declarat de autorităţile oficiale moldovene precum că deţine un paşaport ilegal, lucru care a fost demonstrat ulterior. În aşa fel nu mai există dubii în comiterea unor alte acţiuni ilegale de aşa tip. Dacă luăm în considerare nivelul corupţiei în Moldova, Rusia şi Ucraina, dar şi banii furaţi şi deţinuţi, atunci se poate admite orice, nu numai cumpărarea de cetăţenii false.

Trebuie reţinut şi predat justiţiei această fiinţă? – Trebuie neapărat.

Vreau să le mai amintesc ceva celor care susţin că dl Platon nu trebuie judecat de justiţia lui Plahotniuc. Lasă chiar şi această justiţie să-l condamne sau să-l achite, la discreţia ”prietenului” lui şi fost amic de scheme, acţiuni şi atacuri raider. Anume dl Platon face parte din paianjenişul criminal format în Moldova, care prin acte de corupere a judecătorilor a realizat cu succes mai multe atacuri raider, a deposedat mai mulţi proprietari de averi. Cel mai interesant este că anume prin sistemul judecătoresc a delapidat sume enorme din bugetul de stat, iar din banii furaţi a cumpărat politicieni, premieri, miniştri, funcţii de deputat, judecători, funcţionari şi demnitari de stat, poliţişti, procurori, grupări interlope, a fost complice la mai multe acte criminale nu numai în Moldova. În felul acesta Platon a fost partea importantă la formarea justiţiei captive. Anume alături de cei mai mari criminali a pus umărul la construcţia modelului de justiţie care funcţionează astăzi în Moldova.

Anume el, alături de alţii, a ajutat instalarea unui regim criminal în Moldova. El face parte din actul de capturare al statului.

Dacă analizăm retrospectiva ultimilor ani, atunci se conturează o imagina foarte interesantă. Volumele jafurilor sunt atât de enorme şi se cifrează la sute de milioane de dolari americani. A făcut parte, fiind suspectat, de organizarea şi săvârşirea a peste 35 de epizoade de atacuri raider asupra sistemului bancar din Moldova, sistemului financiar, sistemului de asigurări de stat obligatorii şi benevole, asupra unor agenţii de stat şi publice, inclusiv asupra unor întreprinderi de stat etc.

Vorba ceea, ce ai semănat aceea culegi. Dacă ai semănat iarbă, nu ai cum să culegi portocale.

La toate se mai adaugă nişte epizoade de natură absolut criminală. Printre acestea se numără şi suspectarea de spălare de bani în proporţii deosebit de mari a peste 18,5 miliarde dolari SUA. Pentru aşa o activitate, de exemplu în SUA era condamnat la cel puţin 330 de ani privaţiune de libertate sau la pedeapsa cu moartea.

Pasărea pe limba ei piere. Cine se mândrea de porecla ”Первый Райдер СНГ”, dacă nu el singur, ba chiar făcea glume în faţa camerelor de luat vederi.

În Federaţia Rusă, după cum au scris mai multe surse media, este anunţat în căutare generală. Presa câţiva ani la rând a scris despre faptele lui prin Rusia.

Pe lângă toate aspectele extrem de grave comise şi săvârşite de el, în mod obligatoriu trebuie traşi la răspundere şi cei care i-au asigurat protecţie politică, l-au ajutat să preia şi să deposedeze de active unele organizaţii şi persoane. Haita acestora este foarte numeroasă, iar din cei ce fac parte din ea, majoritatea au servit concomitent mai multe persoane-raideri şi bandiţi, care împreună au jefuit statul. Aici se includ şefi de partide, demnitari de stat, miniştri, deputaţi, judecători şi alte pomuşoare amare ale societăţii.

Astfel spus, să lăsăm lucrurile să meargă, aşa cum merg, de la sine. Să-i lăsăm să se mănânce întrei ei bandiţii, unul pe altul. Lăsăm să se judece unul pe altul, în aşa fel societatea va primi un suport în procesul de curăţare a ţării de bandiţi şi elemente criminale.

Cândva foşti prieteni şi parteneri de afaceri, astăzi se judecă unul pe altul. E bine.

Gheorghe Costandachi