Islandezii sunt oameni care ştiu ce să ceară de la politicieni. Islandezii nu concep o ţară care să fie condusă prin şi de minciună. Moldovenii acceptă cu uşurinţă impostorii/samozvanţî. Ştiţi ce este cu adevărat rău? Faptul că această minciună şi lovitură de stat care a fost tolerată inclusiv de occident va naşte nişte monştri pe care nici naiba nu o să-i poată stăpâni. Dacă schimbi regulile în timpul jocului, dacă pui presiune uriaşă pe sistemul democratic trebuie să ştii că acesta o să-ţi dea una în bot la un moment dat de o să-ţi piară piuitul. Cu aşa ceva nu te joci. Moldova ar mai fi avut o şansă dacă se organizau alegeri anticipate. După 3 ani de oligarhie coruptă, ilegală şi plină de impostori populaţia se va fi radicalizat atât de mult că nu se ştie cine va veni în locul impostorilor. Cine ştie ce uşă a fost deschisă şi ce drăcovenie politică stă să iasă. Guvernul Oligarhilor, guvernul Filiplahotniuc îmi dă dreptate prin toate acţiunile sale: decizia Curţii Constituţionale, decizia CEC.

De altfel, propaganda ne spune mai multe minciuni despre guvernul Filiplahotniuc. Încearcă să ne convingă că totul este bine, stabil şi o să fie şi mai bine. Iată un top trei al celor mai mari minciuni:

1. Dacă îndrăzneşti să-i critici pe cei de la putere, pe Plahotniuc, pe Filip pentru mizeriile comise eşti vândut, eşti rău, eşti prorus, eşti cumpărat de Lucinschi, Snegur, Ţopi, Filat… O propagandă ieftină, ineficientă.

2. Ni se spune că dacă nu era Plahotniuc şi Guvernul Filip nu exista stabilitate. Numai că stabilitatea asta este un paravan pentru alte furturi. Politicienii au furat un miliard, cine ne poate garanta că s-au oprit şi nu fură nimicuţa acu? Nimeni. Dimpotrivă. Semnale că se fură la greu sunt cu duiumul. În timpul stabilităţii închipuite de unii se fură cel mai uşor. Noi nu vrem stabilitatea voastră, noi vrem stabilitatea legii. Când procurorii îşi permit să-l bage chiar şi pe domnul Plahotniuc la pârnaie.

3. Ni se zice neîncetat: „pe cine punem în loc?” Brrr. Fatalismul acesta mă enervează cel mai mult. Este şi un sofism foarte uşor de demontat. De parcă s-a terminat Moldova de oameni deştepţi, harnici şi corecţi. De parcă dacă următorii vor fi hoţi, nu-i putem trimite la plimbare. Este cea mai mare minciună, după mine. Este o Mioriţă în stare pură. Ideea este să întărim instituţiile statului. Să le dăm dreptul să aresteze corupţi. Să fie în stare să bage la răcorică ministru după ministru, Plahotniuc după Plahotniuc. Filat după Filat. Numai aşa vom sparge cercul acesta vicios, hoţi după hoţi.

Mâine este 7 aprilie. După acel 7 aprilie sângeros când am crezut că am învins comunismul, iată că el se întoarce într-o stare şi mai hidoasă. Comunismul oligarhic. Dar asta este altă poveste. Păcat că moldovenii nu sunt islandezi. De-am importa câţiva…

Vitalie Cojocari