Proiectul politicii bugetar-fiscale a fost aprobat de Comisia parlamentară de profil şi urmează să fie votat în Parlament, intrând în vigoare până la sfârşitul lunii aprilie.

Ca de obicei, cu întârziere. Dar deja e o tradiţie de ani buni. Ce ne sugerează acest proiect? Prima impresie este că ni se va strânge şurubul şi mai tare. Pentru că bugetul are foarte mare nevoie de bani. Aşa ne zice ministrul Finanţelor. Iar măsurile prevăzute de proiect ar trebui să majoreze veniturile cu 600 mil. de lei. Aparent, bună intenţie. Aici trebuie să facem o pauză şi să recapitulăm.

Întrebarea-cheie este – de ce bugetul are nevoie de bani suplimentari? Poate avenit timpul să avem un buget de dezvoltare, despre care vorbesc experţii de atâţia ani? Ca să investim mai mult în economie. Iar dacă investim – creăm locuri de muncă, cresc salariile, pensiile etc. Ba bine că nu. Pur şi simplu, avem nevoie de bani ca să legăm tei de curmei. Bugetul nostru şi aşa era ca şi antereul lui Arvinte. Iar după isprava guvernării cu furtul miliardului, au rămas mai multe găuri decât mâneci. Şi pentru că gaşca de la guvernare nu are de gând să-l întoarcă, îl vom întoarce noi toţi. Pe parcursul a 25 de ani. Aşa stipulează memorandumul semnat de Ministerul Finanţelor cu BNM. Doar procentele pentru această datorie – deja a noastră a tuturor (!) - constituie 678 de milioane de lei anual! Acum e clar de ce avem nevoie să majorăm veniturile anume cu 600 de milioane?! Nu cu 400 şi nici cu 1 miliard? Aşa veniturile curente vor asigura plăţile curente – salarii bugetare şi pensii, iar veniturile suplimentare – procentele pe furtul lor transformat în datoria noastră. De dezvoltare putem uita. Cel puţin, atâta timp cât la guvernare se va afla gaşca actuală.

Citiţi continuarea pe Ziarul Naţional.