Ghimpu, care şi-a pus la bătaie partidul în ianuarie, atunci când a fost primul în lista semnatarilor în susţinerea lui Plahotniuc la funcţia de premier, pe lângă interesele de ordin economic viza direct şi una dintre principalele funcţii în stat – de preşedinte al Parlamentului.

După instaurarea guvernului Filip, lui Ghimpu i s-a cerut să rabde până în martie, când urma ca Plahotniuc să-şi aleagă un nou preşedinte, pentru ca Andrian Candu să demisioneze, iar el să preia funcţia de spicher. Acum însă, în lumina noilor modificări, cel care s-a ales cu porecla de Iuda în urma trădării din ianuarie ar putea să nu mai ajungă niciodată în funcţia visată.

La începutul lui februarie, Ghimpu i-a dat de înţeles lui Plahotniuc că finul Candu ar trebui să demisioneze din funcţia de preşedinte al Parlamentului, pentru a-i lăsa locul vacant. Însă, în locul funcţiei, nepotul a primit nişte percheziţii la Primărie, iar pe o perioadă liderul PL se calmase.

Decizia de vineri a Curţii l-a luat însă total prin surprindere pe acesta. Dovadă e că deocamdată nu a reacţionat nici într-un fel. Doar prin scribii săi i-a transmis din nou lui Plahotniuc că aşteaptă demisia lui Candu şi că nu este deloc de acord cu ce a făcut Tănase vineri.

Se pare că nu are curaj mai mult de atât, în condiţiile în care ultimele acţiuni l-au făcut şi mai dependent de Al Capone de Moldova.

Cert este că acum, în condiţiile în care alegerile prezidenţiale vor avea loc cel mai târziu în toamnă, Ghimpu trebuie să mai aştepte cel puţin până atunci pentru a se urca în cel mai comod fotoliu din legislativ. Asta însă doar dacă Candu va candida la funcţia de preşedinte şi va mai şi câştiga scrutinul, adică un lucru extrem de puţin probabil.

Aşadar, în aceste condiţii, asistăm la cea de-a treia trădare a lui Ghimpu de către Plahotniuc. Prima a fost în 2013, când i s-a rupt partidul în două şi a fost lăsat pe dinafară, fiind eliminat de la guvernare. A doua în 2015, când l-a preferat pe Voronin în locul său. Iar acum, din nou, pentru că nu-i va mai pune la dispoziţie funcţia mult visată.

Ghimpu, obişnuit el însuşi să trădeze grosolan interesele celor care au avut încredere şi l-au votat, se vede acum pus în aceeaşi postură.
Să vedem dacă va rămâne în continuare un căţeluş umil şi ascultător al lui Plahotniuc sau va deschide gura.
 
Sergiu Lîsenco

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.