Un exemplu. M-a enervat la culme actul normativ care prevede citirea mailurilor, blocarea site-urilor. Şi nu doar pe mine m-a enervat. Sub masca unor energici apărători ai drepturilor copiilor, reprezentanţii Guvernului de la Chişinău fac ce nici măcar Voronin nu a îndrăznit. Instaurează un control total asupra comunicaţiilor de pe internet. Desigur, ei spun că vor să ne apere de terorişti, că vor să protejeze copiii. Dar pot spune multe. Scopurile sunt însă altele. De fapt, ei vor şti exact ce vorbim, cu cine, despre ce. Vă daţi seama ce portiţă magică deschide această lege? Plahotniuc ar avea urechi oriunde. Nu veţi scăpa de el nici când vă veţi uita la un film pe laptop sau când veţi comunica pe Facebook. Şi ar mai fi o treabă. Cine îmi garantează că informaţiile colectate vor fi în siguranţă la poliţie. Băgaţi mâna în foc că un poliţist nu va vinde ponturi hoţilor pentru a ne vizita în toiul nopţii? Mi-e frică de legea Big Brother. În România această lege a fost luată în furci de societatea civilă. România s-a opus categoric şi… a învins. În Moldova oligarhii fac ce poftesc.

Următoarea ştire ne-a lăsat pe toţi cu gura căscată. Am aflat că Guvernul a decis condiţiile în care populaţia sărăcită va pune la loc miliardul furat. Ţineţi minte prostiile pe care oligarhii le debitau despre miliardul pe care vor să-l găsească? Mai ştiţi cum ne spuneau că o parte a miliardului este în Republica Moldova? Au dreptate. Miliardul este în Moldova. L-au găsit. Este în buzunarele oamenilor săraci. Aşadar, oligarhii se ţin de cuvânt şi o să pună la loc miliardul… pe cheltuiala noastră. Felicitări, dragă Moldovioară! Ei îşi văd de bogăţiile lor în continuare! Noi, tot mai săraci, ne vedem de sărăcia noastră.

Şi când lucrurile nu puteau fi mai rele, ieri, după masă, regimul oligarhic a comis-o din nou. Partidul de opoziţie, Platforma DA, a depus la CEC o cerere de organizare a unui referendum, iar CEC a respins-o. DA susţine că a depus 400 de mii de semnături în acest sens. Mărturisesc, este OAU! 400 de mii de cetăţeni este o armată de alegători. Cum să te pui de-a curmezişul voinţei lor? De ce? Simplu. Pentru că un regim care nu are nici susţinere, nici legitimitate nu poate altfel. Poate par naiv, dar pentru mine este şocant. Încă un pumn în gura democraţiei, cetăţenilor, alegătorilor. Şi este abia începutul. În curând regimul o să-şi arate faţa dură şi… o să pornească represaliile. Am trăit-o sub regimul Voronin. O s-o vedem şi sub regimul Plahotniuc.

Oamenii scrâşnesc din dinţi, butoiul de pulbere este gata, gata să sară în aer şi… ce să vedem? Vedem cum o duc copiii deputaţilor. Acum câteva zile am citit despre Mercedesul fiului lui Vlad Plahotniuc. Ieri am aflat cu toţii că comunista(cacofonie bună!) Violeta Ivanov, cea care se plângea de salariul prea mic, are o fiică care se laudă cu ţoale scumpe şi maşini pe măsură. Fata îşi pune pe Instagram poze cu cele mai scumpe şi mai luxoase branduri. Violeta Ivanov se jură că nu fură şi că este săracă. Cică stă la bloc. Eu zic că nu e rău să-ţi doreşti cel mai bun şi ce este mai bun pentru copilul tău. Dar hai să vă mai spun o poveste. Povestea o găsiţi pe aceasta pagină de Facebook. Este vorba despre familia Victoriei Vartic din satul Slobozia, Ştefan Vodă! Trăieşte în sărăcie şi foame! Are 8 copii chinuiţi. 2 băieţi de 12 şi 15 ani şi 6 fetiţe: cea mai mare are 7 ani. Cum se poate ca familia Violetei Ivanov să aibă luxul de pe lume, iar familia Victoriei Vartic să trăiască în cea mai cruntă mizerie? Ce este greşit în asta? Tot. De ce? Pentru că se fură mult, mult, mult.

S-au acumulat atâtea nemulţumiri, atâtea probleme. Aşteptăm scânteia? Doamne fereşte! Pentru că de data asta Maidanul cred că o să fie pe bune. De data asta protestatarii nu cred că o să se mai retragă din Parlament şi nimeni nu o să-l scoată pe Ghimpu din mâinile oamenilor indignaţi.

Vitalie Cojocari