Conexiunile lui Călin cu Plahotniuc
Gabriel Călin, o persoană destul de controversată, este fin de cununie al nu mai puţin controversatului Alexandru Tănase, aflat de foarte mult timp în solda păpuşarului… Totodată, este un angajat al portalului moldova24, afiliat şi acesta oligarhului. Ulterior şi membru al echipei lui Renato Usatîi, pe care mai târziu îl părăseşte în favoarea păpuşarului.

Năstase protagonistul denigrărilor plahotniucizate
După cum am menţionat mai sus, Călin devine cunoscut publicului larg după ce a fost promovat în cadrul unor emisiuni cu audienţă maximă.
Imediat ce revolta populară faţă de regimul Plahotniuc a prins contur, în vizorul investigaţiilor pseudo-jurnalistului intră Andrei şi Vasile Năstase, Victor şi Viorel Ţopa, precum şi trustul Jurnal care a descris pe larg schemele şi atacurile raider efectuate de păpuşar din 2009 până în prezent.

Totul începe în aprilie 2015, când Andrei Năstase se alătură grupului protestatar şi preia iniţiativa prin constituirea Platformei Demnitate şi Adevăr, scopul căreia a fost deconspirarea şi înlăturarea regimului criminal aciuat la guvernare, în frunte cu Plahotniuc.
 
Imediat după constituirea Platformei DA, pe internet este plasată o decizie a CEDO privind AirMoldova, în care apare şi numele Năstase. Deşi hotărârea definitivă a CEDO a fost expusă pe 9 martie 2008, acesta a devenit cunoscută publicului abia când protestele au luat avânt sub îndemnul Platformei DA.

Din hotărârea definitivă CEDO aflăm că întreprinderea reclamantă Unistar Ventures, cu capital străin, a fost reprezentată de către dl V. Nagacevschi şi dl A. Năstase, avocaţi din Chişinău. Guvernul Republicii Moldova („Guvernul”) a fost reprezentat de către Agenţii săi, dl V. Pârlog şi, ulterior, dl V. Grosu. Curtea Hotărăşte cu şase voturi pentru şi unul împotrivă: (a) că statul pârât trebuie să plătească reclamantului, în termen de trei luni de la data la care această hotărâre devine definitivă în conformitate cu articolul 44 § 2 al Convenţiei, următoarele sume care să fie convertite în valuta naţională a statului pârât conform ratei aplicabile la data executării hotărârii.
Potrivit lui Călin, Năstase ar fi apărat nişte criminali anchetaţi în diverse dosare internaţionale. Dar de ce CEDO atunci le dă dreptate lor, nu şi lui Călin?

În cazul dat mă întreb, oare Nagacevschi n-a făcut acelaşi lucru ca şi Năstase? De ce numele acestuia lipseşte din investigaţia lui Călin din moment ce se face referire la decizia înaltei curţi din Strasbourg? 
Dacă e adevărat ce zice Călin, atunci atât Năstase cât şi Nagacevschi ar trebui să facă ani grei de puşcărie, dar până la moment n-am văzut nicio instituţie să se autosesizeze pe marginea acestui caz.
De ce oare? E limpede. Fiindcă deciziile CEDO nu se discută, ci se execută.

Procesul a durat 5 ani, respectiv curtea a avut timp pentru a se documenta şi adopta o decizie cât se poate de corectă. Să înţelegem că un oarecare Călin pune la îndoială decizia celui mai înalt for european în materie de jurisprudenţă? Să înţelegem că Călin este mai versat decât CEDO? Sau poate CEDO a apărat nişte criminali? Asta da întorsătură. Tipul, obişnuit cu deciziile adoptate de justiţia păpuşarului, nici nu-şi poate imagina că în lume există standarde de drept, rigori dure de desfăşurare a unui proces, tradiţii seculare democratice, însăşi discutarea cărora e o probă a unei lipse de cultură elementară.

Pentru orice om întreg la minte este clar, că deciziile CEDO nu pot fi influenţate, cumpărate, manipulate. Câştigătorul unei cauze la înaltul for european este prin definiţie inocent şi în afara oricăror suspiciuni.
Aşadar, avocaţii Năstase şi Nagacevschi au acţionat conform normelor legale, iar decizia a fost una corectă. Altceva rezultă însă din investigaţia lui Călin, unde este dată peste cap întreaga decizie a înaltei curţi din Strasbourg.

Reamintesc tuturor că, în august 2011 Nagacevschi a părăsit PLDM-ul pentru a deveni avocatul lui Vladimir Plahotniuc, pierzându-şi automat prestaţia de cândva. În schimb Andrei Năstase a rămas cu faţa neatinsă, ceea ce îl şi propulsează la moment că cel mai cotat lider al poporului, cu un raiting în creştere de la o zi la alta.

Care este totuşi esenţa disputei la care face referinţă Gabriel Călin?
La 3 martie 2000, Unistar Ventures a semnat un contract cu Administraţia de Stat a Aviaţiei Civile (numită în continuare „ASAC”), în temeiul căruia compania aeriană de stat Air Moldova urma să fie reorganizată într-o companie aeriană moldo-germană cu răspundere limitată cu denumirea Air Moldova S.R.L. Investiţia totală a fost estimată la peste 35 mil de dolari. În 2001 guvernarea este preluată de comunişti. Timp în care, Unistar Ventures investeşte în capitalul statutar al AirMoldova 2.5 mil. de dolari. La scurt timp, banii alocaţi sunt capturaţi la indicaţia lui Voronin, iar pe numele investitorului străin, Victor Ţopa, intentat dosar penal. În urma deciziei emise de CEDO, în baza recursului depus de avocaţii investitorului străin, Republica Moldova trebuie să achite părţii vătămate, aproape 7 milioane de euro.
Revenind la investigaţia lui Călin: “Milioane, Avioane şi Imperii” constat că n-a întrunit numărul de vizualizări dorit de păpuşar.
Pe acelaşi caz, AirMoldova, Plahotniuc scoate la rampă un alt căţel faimos pentru lătrat, intitulat Victor Gurău.
 
Fas de la Plahotniuc pentru Gurău
Pe 18 februarie curent, Gurău iese la rampă în cadrul unei conferinţe de presă cu 3 chestiuni. Şi anume: cazul “AirMoldova”,„Banca de Economii”, şi „jaful secolului”. Potrivit acestuia, atât în cazul atacului asupra AIR Moldova, cât şi în cazul Băncii de economii au fost aplicate aceleaşi scheme de aceiaşi oameni. În consecinţă, Gurău cere anchetarea penală lui Arapu, Filat, Năstase şi a Ţopilor.
Altfel spus, pune criminalii şi victimele în aceeaşi oală.

Deşi, cu posibilitatea de-a mă repeta, anunţ că CEDO a acţionat corect în cazul AirMoldova, respectiv, Năstase, Victor şi Viorel Ţopa n-au nicio atribuţie la acuzaţiile mercenarilor lui Plahotniuc. Pe ultimele 2 chestiuni ar trebui să fie anchetat însuşi Plahotniuc, deoarece el este beneficiarul de facto al furturilor masive din sistemul bancar. Da, si apropo, cui îi aparţine astăzi Aeroportul, nu vreţi să ne povestiţi domnule Gurău? Toţi susţin că ia revenit lui Plahotniuc.

Pe domeniul dat s-au expus deja toţi reprezentanţii structurilor internaţionale, deci, nu există loc de interpretări. A rămas doar decizia prin care păpuşarul şi haita sa de acoliţi să fie întemniţaţi.
Şi dacă vă frământă atât de tare persoana lui Andrei Năstase, dle Păpuşar vă îndemn să vă adresaţi structurilor de drept internaţionale, inclusiv ale Germaniei, poate îl reţin pe avocatul Năstase. Iar dacă va fi invers dle Plahotniuc vă puneţi singur cătuşele pe mâini. De acord?

Concluzie:
1. Andrei Năstase nu poate purta răspundere pentru greşelile şi crimele regimului comunist.
2. Plahotniuc şi-a scos la rampă toate haimanalele pentru a discredita Platforma DA. În lipsă de probe, acesta aruncă zoi. Ca de obicei.
3. De curând, dar foarte de curând, Plahotniuc va nimeri pe banca acuzaţilor. Şi nici Gurin, nici Calin, nici Gurău, nici alte căzături nu-l vor salva de răspundere în faţa poporului.

Sursa: „Blogul Elenei”