Acesta este doar un vis frumos. Ei nu vor permite niciodată să se întâmple aşa ceva. Ei s-au cocoţat la putere şi acolo or să stea. Nimic nu o să-i facă să cedeze poziţia pe care au ocupat-o. Şi nu contează din ce partid fac parte. Oamenii aceştia sunt dincolo de politică. Ei sunt un fel de aristocraţie moldovenească. Plini de bani, influenţi… Ghiciţi ce oligarh stă acum în fruntea acestei aristocraţii? Din când în când mai vedem crâmpei din uriaşele lor averi când un nebun(nebun în sensul bun al cuvântului) ca Mătăsaru cumpără o dronă şi le filmează proprietăţi de la înălţime. De la înălţimea dronei vedem nu doar bogăţia lor, vedem şi sărăcia noastră. Ei, noii aristocraţi, putrezi de bogaţi, cu viloaice uriaşe, cu piscine, înconjuraţi de garduri din sârmă ghimpată, luându-ne din păduri. Noi, sclavii, mai săraci ca ieri, mai săraci ca acum un an, mai săraci ca niciodată.

Din când în când o progenitură de-a oligarhilor este fotografiată la volanului unui Mercedes foarte scump. Un bolid de lux pe care dacă l-ai vinde ai plăti pensiile unui raion întreg timp de un an. Progenitura ne mai şi jigneşte. În loc să tacă de ruşine că oamenii sunt săraci lipiţi pământului, el ne spune: „tatăl meu este singurul care încearcă să scoată ţara asta din rahat, iar poporul crede provocaţiilor puse la cale de nişte graşi cu ochelari care sunt conduşi de Rusia, dacă poporul nu înţelege aceste lucruri elementare, această ţară nu cred că mai poate fi salvată şi ea va continua să se împută în fiţe ieftine, în lene, alcoolism şi invidie!” Nu, Timka sau Timofei. Nu este aşa. Tatăl tău este unul dintre cei mai mari vinovaţi că Moldova este în ”rahat”. Şi moldovenii nu sunt leneşi. Mergi un pic prin Geneva, caută moldoveni, că trebuie să fie şi acolo, o să vezi cât de harnici sunt. Şi nu invidia îi macină pe oameni, ci disperarea când văd că ei sunt săraci, iar voi, noii aristocraţi, sunteţi putred de bogaţi. Altfel zis, Timka, noi suntem săraci pentru că voi sunteţi bogaţi. Aristocraţia asta moldovenească s-a îmbogăţit prin furt!

În timp ce progenitura se „cătăie” cu bolidul prin Elveţia, cei care îmi urmăresc blogul mi se plâng că iar le-a întârziat salariul. Îmi spun că nu mai ştiu ce să facă de atâta sărăcie. Cei mai mulţi prieteni de-ai mei stau deja cu valizele la uşă. Adevărul dur este că noi suntem sclavii lor. Ei s-au transformat într-o aristocraţie bogată, obraznică, plină de fiţe şi care nu răspunde în faţa nimănui. Am ajuns la sapă de lemn şi suntem dresaţi fix ca nişte animale de circ. Habar nu avem că o singură mişcare de-a noastră înseamnă moartea lui, a dresorului. Avem putere, dar nu o folosim. În loc să ne adunăm în faţa vilelor lor şi să-i alungăm de acolo, în loc să oprim pe stradă bolizii de lux şi să-i dăm jos pe nesimţiţi, în loc să revenim în Parlament şi să nu mai plecăm de acolo… Noi nu facem nimic.

Lucinschi, Snegur, Voronin, Plahotniuc, Filat, Ghimpu, Dodon – toţi politicienii care au fost pe la putere(Plahotniuc mai e, încă mai e) şi care s-au umplut de bani fac parte din această aristocraţie. Evident, lângă ei sunt mulţi alţii. Îi vedeţi că se ceartă prin Parlament, dar totul este de ochii lumii. Aceşti oameni sunt prieteni între ei şi nu au decât un singur duşman: cetăţenii. Noi suntem duşmanul lor. Dacă am reuşi să-i dăm jos, să le luăm averile, să le alungăm progeniturile şi lichelele la mama dracului… Dar nu putem. Pentru că noi nu suntem doar săraci. Noi suntem şi dezbinaţi. Ei au nevoie de noi ca să le justificăm puterea când mergem la vot. De 20 şi ceva de ani nu votăm decât hoţi, oligarhi. Ei susţin că sunt la putere legal. Dar nu este aşa. Au uzurpat puterea, au manipulat oameni nevoiaşi. Au distrus instituţiile. Schema după care funcţionează Republica Moldova este simplă: noi lucrăm, ei fură. Şi nu o să se schimbe nimic prea curând. Oligarhul nu ne va permite să facem nimic. Noi vom fi sclavii încă mulţi ani dacă nu ne va veni mintea la cap.

Vitalie Cojocari

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.