Două ştiri recente mi-au atras atenţia.

Prima, aparent pozitivă. Imobilele de lux vor fi impozitate suplimentar. Aceasta presupune noul proiect de lege care urmează a fi înaintat şi discutat la şedinţa Guvernului. Ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, a declarat că persoanele fizice care deţin imobile scumpe cu o valoare cadastrală ce depăşeşte suma de 1,5 milioane de lei şi cu o suprafaţă mai mare de 120 de metri pătraţi vor achita o taxă suplimentară pe avere în valoare de 0,8% din valoarea imobilului.

„Important este că este un imobil de o valoare înaltă, care aparţine unei persoane fizice, şi el este impozitat. Noi ţintim să obţinem impozite suplimentare de la persoanele care au averi mai mari. Anul acesta va fi un prim pas în această direcţie. Acest mecanism de impozitare în viitor ar putea fi aplicat şi pentru alte bunuri de lux”, a explicat ministrul.

Până aici toate bune, la nivel de intenţii. Diavolul, însă, e în detalii. Impozitarea obiectelor şi averilor de lux se discută de mult. Mai des în campanii electorale. Iată că se face primul pas în această direcţie şi pare să fie cu stângul. De ce? Calculul pus la baza impozitării îmi pare eronat. Ca să nu zic doar de Chişinău, e la vederea oricui că practic toate casele construite de moldoveni după ‘90 încoace au minimum două etaje. În consecinţă, majoritatea absolută depăşeşte limita de 120 mp. Valoarea cadastrală e o altă poveste, dar la cursul actual şi aceasta poate fi uşor depăşită.

Şi, atunci, dacă se construiesc, inclusiv la ţară, ani buni de zile – numai moldovenii ştiu cât de greu -, acestea chiar trebuie impozitate suplimentar? Nu cred. Că-s prea mari casele este adevărat. Dar asta e o problemă de mentalitate. Moldoveanul îşi face o casă atât de mare, ca să nu poată termina construcţia. Pentru asta trebuie să vedem case nu doar în jurul lacului din Valea Morilor. Şi atunci îi sancţionăm pentru ce? Că-s ambiţioşi şi orgolioşi?

Citiţi continuarea pe ziarulnational.md

Victor Ciobanu