Procuratura era atât de sigură că va scăpa de violul de la Orhei, încât l-a muşamalizat neglijent. Era atât de sigură pe ea că… nici acum nu a realizat ce a lovit-o. Ştiţi ce a făcut diferenţa? Partidul Facebook, Partidul Ondoklassniki. Articolele pe care le-am scris despre acest caz s-au viralizat pe reţelele de socializare. Mii de oameni au dat share, zeci de site-uri au preluat investigaţia mea. Apoi s-au trezit televiziunile şi uite că s-a făcut scandalul cât casa. Aşadar, când autorităţile tac, când jurnaliştilor nu le pasă, când bloggeri adevăraţi nu mai există – iată că se mai poate face ceva.


Am primit o tonă de mailuri şi comentarii în care lumea îmi mulţumeşte că am scris despre acest caz. Adevărul este că nu mi-am făcut decât meseria. Opinia publică a făcut presiune. Oamenii s-au revoltat şi au dat share. Ca să vedeţi puterea Partidului Facebook – share-ul a reuşit să trezească autorităţile criminale şi pe jurnaliştii nepăsători. Acum scandalul poate fi comparat cu cel din Vaslui, România. Cineva a făcut o petiţie online prin care s-a cerut pedepsirea violatorilor. Această petiţia a strâns peste 10 mii de semnături. Sunt impresionat. Aşadar, când vor – moldovenii se pot coaliza în jurul unei cauze.

Numai că Partidul Facebook crede că a învins nedreptatea în acest caz după ce autorităţile au mormăit ceva despre anchetarea procurorului care a refuzat să-i acuze pe agresori de viol. Greşit! Nu trebuie să vă culcaţi pe o ureche. Eu cred că procurorul nu va păţi absolut nimic. Ba mai mult, nu cred că oamenii acuzaţi de viol vor fi pedepsiţi până la urmă. Autorităţile au început deja să ne spună că nu-i mai găsesc pe cei trei indivizi. Nici cel condamnat nu este de găsit ca să fie dus după gratii. Bine că pe mama celor 5 copii aţi găsit-o…

Procuratura îşi şterge din nou urmele? De ce nu sunt găsiţi şi anchetaţi învinuiţii? De ce nu este găsit şi încarcerat condamnatul? De ce? Pentru că… au dispărut, este răspunsul. Pe bune? Adică ne credeţi proşti din nou? Atunci cum se face că eu l-am depistat pe unul dintre acuzaţi? L-am găsit pe facebook şi am stat la taclale cu el. Este vorba de Dumitru Pascari, care îşi zice pe facebook Птаха Птаха. Cum l-am găsit? Experienţa de jurnalist nu este o chestie pe care o capeţi de la Nobil. Print screen-uri ale discuţiei mele cu acest individ le vedeţi în poza de la începutul articolului.

L-am întreba direct: „cât de adevărat este ce spune ea? A fost sexul benevol sau chiar ai violat-o?” Răspunsul lui Dumitru Pascari m-a umit. El nu ascunde faptul că a făcut sex cu minora: „Tot cea fost , a fost benevol …. Ea singura a dorit….dar motivul care a dat la politie a fost pentru a scoate bani….puneti intrebarea o adolescenta violata siar permite sa ceara de la inculpat bani si a face nunta cu ea?? Intreaba pe mamica fetei de ce este fosta detinuta pentru acuzari false”. „Şi atunci de ce aţi sechestrat-o? De ce aţi bătut-o?”, am continuat eu cu o întrebare. „Nimeni nu a tinuto in hiss. Ea iesea cind dorea afara….nu nu a batuto nine nu”, a răspuns cel acuzat de viol. La următoarele două întrebări nu a mai avut replică. Pur şi simplu nu a mai răspuns: „Dumitru, tu ştiai că este ilegal să faci sex cu o minoră fiind major? Cât de mult te-a ajutat Constantin Ţuţu în acest proces?

Acum să vă zic de ce l-am întrebat pe acuzat de Constatin Ţuţu. Când am început să scriu despre acest caz, cei care o cunosc pe fată şi pe mama ei m-au avertizat că în Orhei se vorbeşte de protecţia pe care acest Dumitru Pascari o are din partea deputatului Constantin Ţuţu. Deşi sursele mele nu au putut să-mi prezinte dovezi, eu nu am exclus această pistă. Toată Moldova ştie cărui politician, cărui oligarh aparţine procuratura. Am vrut să aflu din gura lui Dumitru Pascari că nu este adevărat, că nu are nicio legătură cu Constantin Ţuţu. În loc să nege, Dumitru Pascari, cel învinuit de viol, a tăcut. Uneori tăcerea urlă mai tare decât orice vorbă. Acum lansez o întrebare publică. Vreau să ne spună chiar domnul deputat Constantin Ţuţu că zvonurile care susţin că ar fi fost implicat în muşamalizarea acestui caz sunt greşite. Că nu există niciun temei în acest sens. Haideţi, domnule Ţuţu, fiţi bărbat şi spuneţi-ne asta. Dar nu uitaţi, adevărul are o proprietate ciudată – iese tot timpul la suprafaţă.


Vialie Cojocari