Ultimul sondaj de opinie (de referinţă), făcut public joi, 20 octombrie, la Chişinău, arată că învingător în turul doi ar fi ieşit Igor Dodon, conform opţiunilor electoratului de până la data de 16 octombrie (ziua în care forţele politice anti-sistem au decis să susţină un singur candidat la Preşedinţie - pe Maia Sandu). Este vorba de sondajul „Barometrul Opiniei Publice - octombrie 2016”, realizat de compania sociologică „CBS-AXA”, la comanda Institutului de Politici Publice de la Chişinău.

O şansă - mobilizarea tinerilor

Conform acestui sondaj, Igor Dodon este cel mai popular politician din Republica Moldova. Dacă s-ar fi duelat, cu o săptămână în urmă, în turul II al alegerilor cu Maia Sandu, acesta ar fi ieşit învingător cu 40,25 la sută din voturi. Şi asta pentru că electoratul pro-european este dezamăgit de cei care, guvernând în ultimii 7 ani, au comis cele mai mari jafuri din istoria Moldovei independente, acoperindu-se cu lozinci pro-europene. Lipsiţi de speranţă, tinerii cu viziuni pro-europene fie au părăsit Moldova, fie s-au izolat şi au trecut în tabăra celor predispuşi să ignore alegerile prezidenţiale.

Sondajul relevă că pentru Igor Dodon ar vota 27% din alegători, pentru Maia Sandu 9.3%, iar pentru Andrei Nastase 8.1 %. Marian Lupu (candidatul guvernării actuale) s-ar clasa pe locul 4 cu 7.5%. Andrei Năstase a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că se retrage din competiţia electorală pentru a-i creşte şansele Maiei Sandu şi a nu admite, pe de o parte, victoria pro-rusului Dodon din primul tur, iar pe de altă parte - pentru a împiedica accederea candidatului puterii oligarhice în turul doi. „Sondajul nu a prins impactul deciziei de retragere din cursă a candidatului PPDA, Andrei Năstase”, a precizat directorul IPP, Arcadie Barbăroşie.

„Stabilitatea” oligarhică a distrus visul european

Într-un interviu acordat publicaţiei ruseşti „Izvestia”, liderul socialiştilor, Igor Dodon, a declarat că asocierea Moldovei cu UE a fost o greşeală şi că, dacă va ajunge preşedinte, va anula Acordul de Asociere cu UE şi va transforma Moldova într-o federaţie în care Tiraspolul (autorităţile separatiste de la Tiraspol sunt controlate de Rusia) să fie entitate cu puteri extinse.

Peste o pătrime din persoanele chestionate nu au exprimat nici o opţiune de vot pentru alegerile prezidenţiale din 30 octombrie. Şi chiar dacă lozinca actualei guvernări este „Stabilitate” (având în vedere că PD controlează o majoritate parlamentară care sprijină Guvernul), 90% din respondenţi au declarat că, în Republica Moldova, nu există stabilitate.

36,8% din cei chestionaţi au spus că nu au încredere în nici o personalitate politică din Moldova. Totuşi, 21% din cei care au răspuns cu un nume la întrebarea: „Care este personalitatea politică din Moldova în care Dvs. aveţi cea mai mare încredere?”, au optat pentru pro-rusul Dodon. Iar analiza comparativă a sondajelor arată că, din noiembrie 2015, până în prezent, încrederea în Igor Dodon a crescut de la 6% până la 21%. În cazul liderului Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, încrederea a crescut de la 5% până la 8%.

Ce ar oferi alegerile parlamentare anticipate?

Dacă duminica viitoare în Republica Moldova ar avea loc alegeri parlamentare, în Legislativ ar accede 5 formaţiuni politice, arată sondajul BOP. Pe primul loc în preferinţele electoratului se află Partidul Socialiştilor, care ar acumula 26%. Pe poziţia a doua se clasează Partidul Acţiune şi Solidaritate cu 9% din voturi, Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr cu 8,5%, Partidul Democrat cu 7,7% şi „Partidul Nostru” cu 7,6%. Pragul electoral este de 6%.

Sondajul publicat joi mai scoate în evidenţă şi situaţia alarmantă a majorităţii cetăţenilor Republicii Moldova. Peste 75% dintre moldoveni declară că trăiesc la limita sărăciei, iar peste 31% spun că veniturile nu le ajung nici pentru strictul necesar. Doar 0,6 la sută dintre cetăţenii moldoveni se consideră bogaţi, întrucât îşi permit să aibă tot ceea de ce au nevoie.

Sondajul a fost realizat în perioada 6 - 16 octombrie 2016, pe un eşantion de 1 109 persoane, cu vârsta de peste 18 ani, din 86 de localităţi. Marja de eroare este de plus/minus 3%.

Vitalie Călugăreanu, DW-Chişinău