image
Sursa foto: Facebook/Natalia Garvilița

Natalia Gavrilița, întrevedere cu viceministrul rus de Externe, Andrei Rudenco; Despre ce au discutat

Premierul Natalia Gavrilița a avut o întrevedere cu viceministrul rus de Externe, Andrei Rudenco, aflat de ieri în Republica Moldova.

„Am avut o discuție cu viceministrul rus de Externe, Andrei Rudenco, pe marginea consultărilor politice interministeriale moldo-ruse. În cadrul discuției am menționat despre disponibilitatea Guvernului Republicii Moldova de a continua un dialog pragmatic cu Federația Rusă, axat pe dezvoltarea relațiilor bilaterale și identificarea unor soluții practice la problemele de pe agenda bilaterală”, a anunțat Gavrilița pe pagina ei de Facebook.

Precizăm că Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a găzduit ieri runda ordinară a consultărilor politice interministeriale moldo-ruse. Delegaţia moldovenească a fost condusă de Ruslan Bolbocean, secretar de stat, iar cea rusă de către Andrei Rudenco, viceministrul afacerilor externe.

Viceministrul rus de externe a fost, de asemenea, primit de către viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu. Diplomații au făcut un schimb de opinii pe marginea procesului de reglementare a conflictului transnistrean, fiind vocalizat interesul comun privind reluarea negocierilor în formatul „5+2”.

De asemenea, a fost reiterată și poziția autorităților moldovenești cu privire la necesitatea reluării procesului de retragere a trupelor ruse și evacuarea sau distrugerea munițiilor stocate la depozitul militar de la Cobasna.

„O temă aparte a discuțiilor a vizat evoluțiile din ultima perioadă referitoare la securitatea regională. Șeful diplomației Republicii Moldova a subliniat importanța identificării unor soluții politice bazate pe dialog și evitarea oricăror scenarii și acțiuni militare, fiind evidențiată importanța respectării stricte a normelor și principiilor fundamentale ale dreptului internațional, în baza suveranității și integrității teritoriale a tuturor statelor din regiune”, a anunțat Ministerul de Externe de la Chișinău.

Noutăţile partenerilor

comentarii: