image
Sursa foto: Profimedia

Legea Sportului trezește nemulțumiri în rândul federațiilor din țară: Ce îmbunătățiri ar trebui făcute

Subiectul a fost discutat la emisiunea Total Sport de la postul We Sport. Invitați au fost Ion Poalelungi, reprezentantul Federației Moldovenești de Fotbal și Corneliu Popovici, directorul Academiei FMF. Un punct aparte la constituit legea cu privire la publicitatea pariurilor sportive.

”În mare parti s-a discutat despre propunerile asociațiilor după consultările avute publice cu Ministerul Educației. Aceste propuneri au fost transmise de fiecare asociație ministerului. Dumnealor au făcut un tabel de sinteză. S-a discutat despre structura legii. Au fost careva propuneri din partea celor prezenți. În mare parte am fost plăcut surprins de manifestarea celor prezenți, mă refer aici la reprezentanților asociațiilor. S-au evidențiat cele mai sensibile teme, așa cum ar fi finanțarea, publicitatea la pariurile sportive. Noi am venit cu o propunere de a exclude această reglementare. Sperăm că se va veni cu o prunere de modificare la această lege. Pentru noi această interzicere a publicității pariurilor sportive nu este binevenită. Ea limitează una din sursele de bază a veniturilor care este în sport”, a declarat Ion Poalelungi.

Cu o completare a venit și Corneliu Popovici.

”Nu este bine când se pune la un loc publicitatea alcoolului, a țigărilor și a pariurilor spotive. Asta nu este bine. Trei lucruri concret diferite. Federațiile sportive nu se pronunță pentru reclama alcoolului și a țigărilor. Categoric, asta sunt vicii. Noi vorbim despre pariuri, care sunt o sursă de venit, o sursă de venit care nu are nimic în comun cu jocurile de noroc sau cu careva activități ilegale. Și aceste pariuri ori reclama din pariuri sunt niște surse de bază după care funcționează sportul din întreaga lume. Pariuri s-au făcut, se fac și se vor face. Mai mult decât atât. S-au făcut studii în Republica Modlova care au demonstrat că cetățenii noștri fac pariuri pe parcursul vieții lor. La moment în Republica Moldova nu este o reglemantere foarte clară. În consecință, o mare parte din bani pleacă de la noi din țară. Noi nu trebuie să inventăm bicicleta. Dacă dorim să mergem în Europa, noi trebuie să preluăm acele principii care sunt funcționale acolo. În occident este un cadru foarte clar de reglementare a acestor pariuri și a reclamei în domeniul repestiv. Banii care sunt colectați ajung în buget, iar o anumită parte sunt transmise federațiilor sportive.

Un alt aspect dezbătut intens a fost faptul că Comitetul Național Olimpic și Sportiv ar urma să primească banii generați de pariurile sportive și nu federațiile, cele care organizează nemijlocit întrecerile sportive.

Noua Lege a Sportului mai prevede ca fiecare președinte de federație ar putea avea numai două mandate, ceea ce ar duce la conflicte cu federațiile europene ori cele mondiale de specialitate.

Un moment care a stârnit amuzament printre invitați a fost faptul că toții antrenorii loturilor naționale urmează să fie numiți de Centrul de Pregătire a Loturilor Naționale, o structură guvermanentală. Tot centrul de Pregătire a Loturilor Naționale ar urma să achite salariilor antrenorilor. Care ar fi salariile nu a fost anunțat public, doar că această propunere vine în contradictoriu cu legile și practicile internaționale.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: