"Petro Poroşenko a subliniat importanţa eliberării rapide a deţinuţilor politici ucraineni din Rusia şi din teritoriile ocupate", termen utilizat de Kiev pentru a desemna Crimeea anexată de Rusia şi estul Ucrainei aflat sub controlul separatiştilor, a indicat preşedinţia ucraineană.

Kremlinul notează la rândul său într-un comunicat că preşedinţii rus şi ucrainean au evocat într-o convorbire telefonică "un schimb de deţinuţi" între cele două ţări.

Cei doi şefi de stat au discutat despre "chestiuni umanitare, între care schimbul de persoane deţinute", iar Putin a "subliniat necesitatea eliberării fără întârziere a jurnaliştilor ruşi arestaţi în Ucraina", conform preşedinţiei ruse.

Regizorul Oleg Senţov, care s-a opus anexării Peninsulei Crimeea de către Rusia, în martie 2014, a fost condamnat în august 2015 pentru terorism şi trafic de arme. El ispăşeşte o pedeapsă de 20 de ani într-o închisoare din Extremul Orient rus şi se află de trei săptămâni în greva foamei.

Procesul împotriva lui, calificat drept „stalinist” de Amnesty International, a fost de asemenea denunţat de Kiev, UE şi SUA. Joi, Vladimir Putin, a declarat că nu se gândeşte să-l predea pe Senţov în schimbul jurnalistului ruso-ucrainean Kiril Vişinski, arestat la sfârşitul lui mai la Kiev şi inculpat de înaltă trădare de justiţia ucraineană, crimă pasibilă de 15 ani de închisoare.