image
Sursa foto: Jurnal.md

Au devenit „milionari” prin escrocherie și șantaj; Un deținut și „contabila Tatiana”, trimiși în judecată // VIDEO

Procuratura raionului Ialoveni anunță trimiterea în judecată a cauzei penale intentate în privința unui deținut și a complicelui său, membri ai unui grup criminal organizat, învinuiți de trei episoade de șantaj și două escrocherii, informează Procuratura Generală.

Bărbatul dirija infracțiunile din penitenciar, iar femeia, care se prezenta drept contabila lui, facilita realizarea schemelor.

Potrivit unui comunicat al PG, învinuitul, care-și ispășea pedeapsa cu închisoarea într-un penitenciar din mun. Chișinău, a creat un grup criminal organizat. Apoi, în octombrie 2022, și-a creat un profil fals pe o rețea de socializare. Sub pretextul creării unor relații prietenești, a făcut cunoștință cu o femeie, locuitoare a unui sat din raionul Călărași și a dobândit încrederea acesteia.

Ulterior, ducând-o în eroare, i-a comunicat că el activează într-o companie și că i-a transferat pe numele ei mijloace financiare de pe contul companiei. După care, sub pretextul de a-i restitui banii acordați nejustificat, a determinat-o să se deplaseze în mun. Chișinău, unde s-a întâlnit cu așa-zisa „contabilă Tatiana”, care a condus victima la mai multe companii de microfinanțare, de unde victima a luat bani cu împrumut, inclusiv a determinat-o să procure un telefon mobil și un laptop în credit. Astfel, acesteia i-a fost cauzată o daună materială în sumă totală de 158 000 de lei, bani preluați de învinuită și redirecționați către învinuit.

Prin aceeași schemă infracțională, deținutul și învinuita au dobândit de la o altă femeie 40 225 de lei.

La fel, același acuzat, sub pretextul creării unor relații prietenești și amoroase, a ademenit alte victime, și le-a determinat să expedieze poze și secvențe video cu caracter intim, iar ulterior le înainta cerințe de a transmite bani, prin amenințarea victimelor cu violența, cu distrugerea bunurilor, precum și cu răspândirea imaginilor obținute, prin plasarea acestora pe rețelele de socializare.

În așa mod, în perioada decembrie 2022 - februarie 2023, acesta a dobândit de la o victimă 350 000 de lei, de la o altă victimă - 7 000 de euro (echivalentul a 141 488 de lei) și de la o altă femeie - 10 000 de lei.

Potrivit legii, faptele incriminate învinuiților se sancționază cu închisoare de la 7 la 10 ani cu amendă în mărime de la 1 850 la 2 350 de unităţi convenţionale și închisoare de la 4 la 8 ani cu (sau fără) amendă în mărime de la 1 350 la 3 350 de unități convenționale.

Poliția RM

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: