image
Sursa foto: jurnal.md

Platforma DA, dezamăgită de Planul Guvernului pentru 2021-2022 privind descentralizarea și consolidarea autonomiei locale

Platforma DA se declară profund dezamăgită de Planul de acțiuni al Guvernului pentru 2021-2022 la capitolul descentralizării și consolidării autonomiei locale. „Documentul nu conține nicio acțiune concretă privind extinderea independenței financiare a administrației publice locale de nivelul I, chiar dacă guvernarea și-a asumat astfel de angajamente în campania electorală”, se spune într-o declarație a Platformei Demnitate și Adevăr.

Potrivit Platformei DA, planul de acțiuni al autorităților nu prevede elaborarea și aprobarea inițiativelor legislative privind redistribuirea parțială în bugetele locale a impozitului pe venit a persoanelor juridice și a taxei pentru utilizarea mineralelor, precum și alocarea pentru bugetele locale a 100 % din taxa pentru folosirea drumurilor.

„Inexplicabil este faptul că Guvernul respinge nu doar inițiativele legislative ale Platformei DA, ci și proiectele deputaților PAS. Totodată, nu este propusă elaborarea unui mecanism clar și transparent privind alocarea investițiilor capitale pentru primării, ceea ce înseamnă că există riscul perpetuării situației privind politizarea acestui proces și repartizarea fondurilor în funcție de loialitatea politică”, se mai spune în comunicatul formațiunii.

„În perioada istoriei contemporane a țării noastre, am văzut de multe ori cum sute de primari erau obligați să-și schimbe culoarea politică pentru a implementa anumite proiecte investiționale pentru localitățile lor. Regretăm că actuala guvernare nu manifestă, deocamdată, dorința de a schimba aceasta paradigma nocivă”, mai susține PPDA.

Or, independența financiară a autorităților publice locale ar contribui semnificativ la salvarea și dezvoltarea zonelor rurale iar acest lucru ar asigura independența politică a primarilor de verticala puterii și rezistența față de orice regim autoritar, argumentează formațiunea.

În context, Platforma DA cere ca Guvernul, împreună cu asociațiile reprezentative ale autorităților publice locale, să revizuiască Planul de acțiuni pentru următorii ani și să recurgă urgent la elaborarea și aprobarea proiectelor concrete de acte normative, care sporesc independența financiară a administrației publice locale de nivelul I.

Noutăţile partenerilor

comentarii: