image
Sursa foto: Lucas Schifres/Getty Images

Prețul petrolului european a depășit 90 de dolari pe baril, pentru prima dată în acest an

Prețul petrolului european a depășit 90 de dolari pe baril, pentru prima dată în acest an, după ce Rusia și Arabia Saudită au anunțat extinderea perioadei în care producția va fi limitată. Numai în ultima săptămână, țițeiul s-a scumpit cu aproape 10%.

Este cea mai mare cotație a țițeiului european (BRENT) din noiembrie 2o22 și până acum. Arabia Saudită și Rusia au declarat că își vor prelungi reducerile voluntare de producție și export până la sfârșitul anului.

Financial Times observă că mișcarea amenință să reaprindă inflația la nivel global și reprezintă efortul coordonat a doi dintre cei mai mari producători de petrol din lume de a crește prețurile, în ciuda scumpirii energiei la nivel global, scrie Biziday.

“Este probabil ca decizia Arabiei Saudite să crească tensiunile cu Casa Albă, care a criticat regatul pentru colaborarea strânsă cu Rusia, în ciuda invadării Ucrainei. Administrația Biden încearcă să țină prețurile sub control înainte de alegerile prezidențiale de anul viitor, inflația și costurile carburanților fiind deja teme de atac pentru Partidul Republican”, mai scrie FT.

Analiștii cred că alianța dintre Rusia și Arabia Saudită pe piața petrolului pot duce prețurile mult peste actualele cotații.

Cotațiile țițeiului european au crescut cu aproximativ 15% de la începutul lunii august, dar numai în ultima săptămână acesta s-a scumpit de la 84 de dolari pe baril la 90 de dolari pe baril.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: