image
Sursa foto: Getty Images

SUA îndeamnă China la reținere în contextul exercițiilor armatei sale în apropierea Taiwanului

Statele Unite au cerut Chinei sâmbătă să dea dovadă de reţinere în prima zi a exerciţiilor militare pe care armata chineză le desfăşoară în jurul Taiwanului, subliniind că Washingtonul este pregătit să îşi îndeplinească angajamentele de securitate în Asia, informează AFP.

„Canalele noastre de comunicare cu Republica Populară Chineză rămân deschise şi am făcut întotdeauna apel la reţinere şi la a nu se modifica statu-quoul", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, relatează Agerpres.

„Suntem încrezători în faptul că avem resurse şi capacităţi suficiente în regiune pentru a asigura pacea şi stabilitatea", a mai spus purtătorul de cuvânt, adăugând că SUA monitorizează „îndeaproape acţiunile Chinei".

Beijingul a efectuat sâmbătă un exerciţiu de „încercuire totală" a insulei, în Strâmtoarea Taiwan, în prima zi de manevre militare care vor dura până luni, mobilizând cel puţin nouă nave de război şi 71 de avioane militare, potrivit Ministerului Apărării de la Taipei.

Aceste manevre sunt prezentate ca represalii la întâlnirea recentă din SUA între preşedintele Camerei Reprezentanţilor Kevin McCarthy şi preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen, care a denunţat "expansionismul autoritar" al Chinei. Kevin McCarthy a repetat sâmbătă pe Twitter că Beijingul „nu trebuie, în niciun caz, să îmi spună unde pot să merg sau cu cine pot vorbi".

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: