image
Sursa foto: jurnal.md

Dosarul Stoianoglo: Ce a declarat în instanță fosta purtătoare de cuvânt a PG (video)

Fostul purtător de cuvânt al Procuraturii Generale, Maria Vieru, a fost audiată astăzi ca martor în dosarul în care fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, este cercetat penal pentru încălcarea inviolabilității vieții personale a fostului procuror-șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. Avocatul lui Stoianoglo s-a abținut de la comentarii, iar Viorel Morari consideră că declarațiile martorului nu sunt relevante.

Maria Vieru a povestit instanței că în ajunul conferinței de presă, pe care Alexandr Stoianoglo urma să o țină în incinta sediului Procuraturii, a fost chemată la acesta în birou. Stoianoglo i-ar fi oferit informații, inclusiv un card de memorie, pe care se aflau unele conversații dintre Viorel Morari și numele persoanelor, pe care acesta le avea în telefon, printre care și fostul ambasador al Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko.

Maria Vieru a declarat că nu a modificat textul, ci doar l-a redactat, după care a înapoiat acel card de memorie fostului procuror general. Maria Vieru a mai spus că nu a avut acces la sursele, din care se informa Stoianoglo.

MARIA VIERU, fost purtător de cuvânt a Procuraturii Generale: "- Eu, în calitate de comunicator, misiunea mea era de a invita presa la un briefing de presă și de a publica ulterior evenimentului, discursul în mod integral pe site-ul instituției. - Domnul Stoianoglo v-a spus de unde a făcut rost de acele informații? Poate ați întrebat dumneavoastră. - Nu, nu!"

Viorel Morari spune că declarațiile martorului sunt irelevante.

VIOREL MORARI, fost șef al Procuraturii Anticorupție: "Martor este persoana care știe despre circumstanțele cazului. În cazul de față, după mine ea nu este martor. Ea este deducătoare din discursul, pe care l-a prezentat Stoianoglo."

Procurorul de caz, Petru Iarmaliuc, susține că martorul a confirmat că Stoianoglo a comis scurgeri de informații.

PETRU IARMALIUC, procuror: "Asta confirmă faptul că divulgarea acestor informații a venit de la Stoianoglo și martorul confirmă aceste date importante pentru cauza penală și învinuire."

Avocatul lui Stoianoglo zice că va comenta situația mai târziu.

VICTOR MUNTEANU, avocat: "Categoric nu putem să ne expunem acuma asupra declarațiilor martorului pentru că noi nu am finalizat audierea urmează și partea apărării să pună întrebări. Respectiv, nu vrem să influențăm în niciun fel sau să dăm aprecieri la ceea ce a fost expus până acuma."

Alexandr Stoianoglo este învinuit că, în calitate de procuror general, folosindu-se de situația de serviciu, a intrat în posesia unor corespondențe private ale lui Viorel Morari cu mai multe persoane. Pe 4 octombrie 2022, Stoianoglo a susținut un briefing, în cadrul căruia a dat citire unor conversații private ale lui Morari cu anumiți reprezentanți ai societății civile, consilieri guvernamentali, precum și cu fostul ambasador al Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko. Ulterior, la indicația lui Stoianoglo, discursul în formă scrisă a fost plasat pe pagina web a Procuraturii.

Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcția de procuror general în data de 5 octombrie 2021, iar președintele Maia Sandu a semnat decretul de demisie a acestuia la sfârșitul lunii septembrie trecut. Ulterior, fostul procuror generala avut câștig de cauză la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. CEDO a anunțat că lui Stoianoglo i-a fost încălcat accesul la instanță.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: