image
Sursa foto: anre.md

Salariu de 90 de mii de lei și un fotoliu râvnit de mulți; Cine sunt concurenții pentru funcția de director al ANRE

Comisia parlamentară economie, buget și finanțe va prezenta astăzi rezultatele concursului public pentru selectarea candidatului la funcția de Director al Consiliului de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică.

În lupta pentru funcția plină de provocări, dar în același timp motivantă din punct de vedere salarial, s-au înscris 5 candidați: Ghenadie Zamisnîi, Alexandru Straistari, Vasile Plamadeala, Alexandru Mija și Sergiu Școlinic, transmite Anticoruptie.md.

După prima încercare eșuată de desfășurare a concursului pentru funcția de director al Consiliului de administrație al ANRE, în cazul cele de-a 2-a încercări candidații au reușit să depună dosarele pentru concurs. Candidații de la vechiul concurs nu și-au încercat norocul a doua oară, respectiv lista a fost completată de alte 5 nume noi.  

Vă prezentăm mai jos câteva crâmpeie din CV-urile noilor candidați. Unul dintre ei, care va fi ales pentru mult râvnita funcție, va încasa lunar un salariu de peste 90 de mii de lei.

Ghenadie Zamisnîi - este licențiat în economie și finanțe, iar în 2021 a obținut diploma de master Management în Administrația Publică cu teza de Master: Auditul intern al ANRE. Și-a început activitatea în 1998 în cadrul Ministerului Economiei și Reformelor din Republica Moldova în calitate de consultant în Departamentul Relații Economice Externe. Ulterior și-a continuat experiența profesională în mediul privat, iar începând cu anul 2019 este angajat al ANRE în funcția de șef secție „Planificarea și Monitorizarea Controalelor”.

Alexandru Straistari - este jurist de profesie și aflăm din CV-ul său că din 2017 până în prezent activează în funcția de șef Secție relații cu consumatorii, departamentul juridic din cadrul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică. Este responsabil pe consultări juridice, examinarea petițiilor consumatorilor, asigură funcționarea serviciului de informare – Linia Verde; asigură audiența consumatorilor și examinează și avizează proiectele de acte legilative, proiectele de reglementare elaborate de ANRE.

Până a prelua această funcție a fost angajat mai puțin de un an în calitate de șef Secție procese judiciare și petiții din cadrul Agenției Servicii Publice. Cariera și-a început-o tot într-o instituție publică, la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupție (acum CNA). Timp de 4 ani a deținut funcția de jurist-principal al Direcției Juridice.

Vasile Plămădeală - este licențiat în drept și științe economice. Și-a început experiența în sectorul privat pe post de contabil, iar începând cu anul 2011 s-a integrat în echipa Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova. Inițial a fost angajat în calitate de funcționar adiministrativ, iar mai târziu a avansat până la poziția de consilier pe probleme de comerț, funcție pe care o deține și în prezent. Printre principalele responsabilități se numără consilierea în chestiuni comerciale și economice legate de implementarea Acordului de Asociere UE – Republica Moldova.

Acum un an, Vasile Plamadeala a mai participat la concursul pentru aceeași funcție, doar că atunci concursul a fost câștigat de oponentul său Alexei Taran. 

Alexandru Mija - bifează în CV-ul său că a absolvit Universitatea de Stat din Mosova „M. V. Lomonosov”, specialitatea Geografie economică. La capitolul formare profesională mai indică și participarea la diverse cursuri și programe speciale de instruire, cu o durată de 2 zile sau mai puțin de o lună.

Experiența profesională a început-o în calitate de lector universitar. A mai lucrat ca economist la S.A. Fabrica de conserve Florești, a fost director al direcției economie și reforme din comitetul raional Florești, iar timp de 2 ani s-a aflat și la Ministerul Economiei. Începând cu anul 2002 a obținut funcția de șef al Departamentului tarife și analize economice din cadrul ANRE, ulterior a departamentului energie electrică și regenerabilă, iar ultima și cea pe care o deține și în prezent este de șef al Departamentului aprovizionare cu apă și canalizare al ANRE.   

Sergiu Școlinic – este jurist de profesie. De-a lungul timpului a fost angajat în calitate de jurist în cadrul a 3 companii private. De asemenea, 10 ani de experiență i-a adunat la Moldovagaz, inițial în funcția de specialist principal în Direcția juridică, iar mai târziu șef secția insolvabilității și executarea hotărârilor judecătorești. În paralel a mai administrat și îndeplinit servicii juridice în cadrul unei companii private.

Viitorul director al Consiliului de administrație al ANRE trebuie să aibă studii superioare în domeniul tehnic, economic, financiar sau juridic și experiență de cel puțin zece ani în unul dintre aceste domenii. O altă condiție pe care trebuie să o bifeze candidatul este experiența de cel puțin 3 ani de conducere a unei instituții publice sau a unei întreprinderi care activează în sectoarele reglementate de ANRE.

În prezent, funcția de director general al Consiliului de administrație al ANRE este deținută de Veaceslav Untila, ceilalți trei directori sunt Eugen Carpov, Violina Șpac și Alexei Taran.

Amintim că, procedura de selectare a unui director la ANRE a fost lansată după ce în iulie 2022, Octavian Calmâc a anunțat că demisionează, invocând motive personale.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: