image
Sursa foto: jurnal.md

Dezvăluiri șocante despre cum a fost fabricat dosarul Petic; Angajat IGP: „S-a spus să-l „glușim”; Femeia a fost prelucrată”

Detalii șocante în cazul Petic. Expertul criminalist superior la Inspectoratul General de Poliție, Grigore Gorea, face dezvăluiri uluitoare despre cum a fost pusă la cale răfuiala cu Gheorghe Petic, după ce fostul polițist de frontieră a ieșit cu dezvăluiri privind contrabanda cu țigări la frontiera cu România.

În cadrul emisiunii „60 de minute” de la Jurnal TV, angajatul IGP a povestit că șeful Serviciului protecție internă și anticorupție al MAI, Anatolie Postică, i-a dat indicații să primească plângerea presupusei victime a violului cu mult înainte ca așa-zisul viol să se „producă”.

„O să vină la tine o doamnă. Va depune o plângere pe un presupus viol. Femeia e prelucrată. Ea vine și depune tot absolut. Este o doamnă din Ungheni, Victoria. Grigore, tu înțelegi, TREBUIE. TREBUIE de salvat partidul”, i-ar fi spus șeful SPIA lui Grigore Gorea.

La rândul său, șeful SPIA neagă că ar fi dat asemenea indicații, însă RECUNOAȘTE că dosarul pe numele lui Gheorghe Petic este unul FABRICAT.

„Anul trecut, societatea era bulversată de toate dezvăluirile făcute de domnul Petic. Nu l-am cunoscut, l-am văzut o singură dată când l-am invitat la audieri. La una dintre ședințele conducerii SPIA, la care participam și eu, în una din zilele lunii iulie, anul trecut, a intrat actualul șef de la SPIA, Anatolie Postică. A intrat cu o falcă în cer și una în pământ. Noi, toții șefii de direcții ne întrebam ce s-a întâmplat. El tocmai a ieșit de la domnul Jizdan. Prima întrebare care a pus-o - a spus: „Trebuie de salvat partidul”. Toți au rămas nedumeriți. A pus mâinile la frunte și a spus: „Măgarul acesta de Petic uitați-vă ce zoi toarnă pe ministrul de interne. Ce-i de făcut, băieți?”. Peste câteva zile, dezvăluirile continuau, fapt care a dus la aceea că domnul Postică a pus întrebarea tranșant - „cum să-l glușim pe Petic acesta”. Așa și s-a exprimat”, a povestit Grigore Gorea, expert superior în criminalistică la IGP.

„Deci a fost foarte clar o comandă a ministrul Jizdan de atunci de a se răfui prin orice mijloace cu Gheorghe Petic, după acele dezvăluiri făcute în spațiul public?”, a spus moderatorul emisiunii, Vasile Năstase.

„Așa este”, a precizat angajatul IGP.

Grigore Gorea spune că atunci a propus ca SPIA să demareze o anchetă în privința dezvăluirilor făcute de Petic și că a întocmit un plan cum să se desfășoare această anchetă, solicitând să fie audiate toate persoanele vizate. „Când a observat domnul Postică că eu mă implic atât de adânc în această anchetă, încetișor m-a eliminat. Se vede că nu era convenabil”, a spus expertul criminalistic.

Gorea a mai povestit că l-a audiat o singură dată pe Gheorghe Petic, dar că „mai-marii poliției nu s-au liniștit”.

„Peste câteva zile am fost chemat la domnul Postică. Blestemat să fiu dacă nu spun adevărul. Sunt gata să merg în instanță și să dau depoziții. Deci, domnul Postică îmi spune: „Grigore te-am chemat să-ți zic că trebuie de scăpat de măgarul acesta de Petic. Uite, o să vină la tine o doamnă. Iată acum ea e la băieți jos, pe urmă o să vină la mine și o să depună o plângere. O să vezi. Ea acuș o să vină la mine, eu o să vorbesc cu dânsa, pe urmă o să te chem”. Asta se întâmpla înainte să fie arestat Petic. Domnul Postică mi-a spus: „Uite, cum te uiți, vine femeia la tine și depune o plângere pe un presupus viol”. N-a mai venit femeia ceea atunci. Peste câteva zile, mă cheamă iarăși Postică și îmi spune: „Vine femeia, depune plângere, tu pornești dosar penal și îl transmiți mai departe după competență. (...) Grigore, femeia e prelucrată. Ea vine și depune tot absolut. Este o doamnă din Ungheni, Victoria. Grigore, tu înțelegi, TREBUIE. TREBUIE de salvat partidul”. Sunt cuvintele lui. Atunci am înțeles despre ce este vorba. Evident, m-am opus. Fapt care m-a costat că nu am primit gradul de colonel. Asta și mi-au pus în cârcă, mi-au zis că „țin cu ursul”. A doua zi, intrând în anticamera domnului Postică, am văzut cum ieșea doamna. Se vedea că era indispusă, a ieșit pușcă de la el. Mi-am dat seama că este doamna”, a povestit Grigore Gorea.

„Sunt gata să dau depoziții în instanța de judecată, cu mâna pe Biblie. Sunt ferm convins că presupusul viol a fost o făcătură pusă la cale de direcția 5 și de către Postică, împreună cu oamenii loiali lui”, a adăugat Gorea.

În cadrul emisiunii, șeful de la SPIA a avut o intervenție în care a negat că a dat asemenea indicații și a spus că „nu a avut nicio atribuție la dosarul fabricat”.

„Așa este perioada când se schimbă puterea, când, într-adevăr, a fost un regim și trebuie să recunoaștem, dar vă atenționez la un fapt. În aceste perioade apar foarte mulți pseudo-eroi, pseudo-patrioți. Eu nu vă sun ca să mă îndreptățesc. Vreau să vorbesc în numele SPIA. Vă invit pe dvs și pe dl Gorea la o ședință comună unde vor participa toți, ne vom uita în față și vor spune dacă eu vreodată am făcut partizanat politic, dacă eu vreodată am spus să facă unele acțiuni în interes de partid. Nu voi comenta discuțiile noastre personale, pentru că nu am avut martori. Dar vreau să vă asigur că n-am avut nicio atribuție la dosarul fabricat. E drept că am avut denunțul domnului Petic pe care l-am readresat la procuratură și chiar astăzi am primit răspuns că dosarul este încă în derulare. Referitor la dosarul cu violul - da, a fost o persoană la audiență, o domnișoară, am ascultat-o și iarăși am transmis materialul. Acesta a fost rolul meu. Da, nu mă apăr în niciun caz, îmi pare foarte rău de colegii mei care se simt vinovați pentru mine. Veniți cu camera, să ne uităm în ochi la fiecare coleg, și dacă am zis, să răspund eu, să răspund în fața opiniei publice, în fața conștiinței mele și în fața procurorilor”, a declarat Anatolie Postică.

Emisiunea „60 de minute”, prima parte

Emisiunea „60 de minute”, a doua parte

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: